Nasveti, ki krepijo možgane in izboljšajo spomin

(foto: freepik.com)

Z leti lahko prične spomin nekoliko pešati, tudi ostale možganske funkcije se upočasnijo. Danes vemo, da obstaja mnogo načinov, s katerimi lahko hitro okrepimo spomin in izboljšamo zdravje možganov.

Še nedolgo nazaj je veljalo, da s staranjem možgani izgubljajo funkcionalnost, spomin prične pešati, postajamo vse bolj senilni. In nekoč so menili, da temu ni pomoči. Danes pa vemo, da to ni res. Možganske funkcije lahko spet pospešimo in okrepimo spomin. Tudi starejši ljudje lahko dolgo živijo kvalitetno in zdravo življenje.

Obstaja polno vaj, s katerimi lahko izboljšate možganske funkcije in okrepite spomin. V svoje življenje jih dodajajte vsak dan in kmalu boste opazili izboljšanje.

Igre in zabava

Že s pomočjo iger in zabave lahko naredite veliko. Igrajte se igro spomin, vnuki jo zagotovo obožujejo. Kartajte s svojimi prijatelji, sorodniki. Tudi razne sestavljanke so lahko v veliko pomoč za urjenje možganov. Te lahko potem obesite namesto slik ali pa jih podarite.

Družite se z vnuki

Če imate vnuke, jih povabite k sebi vsaj enkrat tedensko in se z njimi aktivno igrajte. Otroci so polni domišljije, skupaj sestavljajte, izrezujte, barvajte, se igrajte razne igre, se učite pesmice …

Pišite dnevnik

Vsak večer, preden zaspite, si vzemite nekaj minut in zapišite vse, kar se vam je tekom dneva zgodilo. Zapišite svoje občutke, svoje želje, načrte, svoje misli.

Prehrana

Zelo pomembna je tudi zdrava in uravnotežena prehrana. Jejte hrano, ki je bogata z antioksidanti, jejte sveže sadje in zelenjavo, oreščke, ribe. Dokazano je tudi, da ima kofein zelo pozitiven vpliv na možgane, zato si privoščite dnevno skodelico prave, nesladkane kave.

Prenehajte s kajenjem!

Kajenje uničuje tudi možganske funkcije. Ni ene stvari, ki bi jo lahko našteli kot pozitivno prednost kajenja. Zato zaključite s tem. Raje se odpravite na sprehod.

Sprehod

Fizična aktivnost je zelo pomembna. Če boste vsak dan redno pešačili vsaj pol ure, boste s tem krepili vse možganske funkcije. Pojdite na sprehod v vsakem vremenu, seveda primerno obuti in oblečeni. Ko boste enkrat izkusili, kako blagodejno vpliva sprehod na vaše zdravje, ne boste več izpustili niti enega dneva za sprehod v naravi.

Pokličite goste

Nikar ne bodite sami. Samota ni dobra, ne za vaše fizično, ne za psihično zdravje. Pokličite sosedo na kavo, poklepetajte z ljudmi v trgovini, na sprehodu, navežite nove stike in prijateljstva. Pokličite domače po telefonu, vsak dan se pogovarjajte.

Smejte se

Da je smeh pol zdravja, ni iz trte zvito. Če so vaše misli pozitivne, če se veliko smejete, je to zelo dobro za vaše zdravje. Družite se s pozitivnimi ljudmi, berite pozitivne novice in se izogibajte negativnim stvarem.