Zmote in resnice o soli

Dnevni vnos soli pogosto presežemo že med zajtrkom. (foto: freepik.com)

Ali je morska sol res boljša? Ali morajo za vnos soli skrbeti le starejši? Ali hrana zares potrebuje sol? Preberite nekaj zmot in resnic.

Kuhinjska sol je mešanica natrija in klorida, uporablja se kot ojačevalec okusa, kot stabilizator in konzervans. Človeško telo za normalno delovanje potrebuje zelo majhno dnevno količino, veliko manjšo, kot jo mnogi dnevno zaužijejo.

Preveč natrija lahko povzroči zdravstvene težave, predvsem težave srčno-žilnega sistema (povišan krvni tlak, srčni infarkt, bolezni ledvic).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da dnevni vnos soli pri odraslih ni večji od 5 g, a povprečen Slovenec dnevno zaužije kar med 11 in 14 g soli.

Preberite še nekaj zmot in resnic, ki so jih pripravili na portalu Prehrana.si:

Preveč natrija lahko povzroči zdravstvene težave. (foto: freepik.com)

»Morska sol je boljša od običajne soli, ker je naravna.«
Sol vsebuje natrij, ne glede na izvor soli (himalajska, morska, kamena sol), visok vnos natrija pa lahko povzroči zdravstvene težave.

»Sol dodana pri kuhanju je glavni vir vnosa soli.«
V mnogih državah približno 80 % soli v prehrani prihaja iz predelanih živil. Živila z najvišjo vsebnostjo soli so predvsem hitro pripravljena hrana (hamburgerji, ocvrt krompirček, pizze …), čips in drugi slani prigrizki, konzervirane jedi, predpakirane jedi (»pogrej in pojej«), siri, predelani mesni izdelki, juhe iz vrečk itd.

»Hrana potrebuje sol, da je boljšega okusa.«
Soljena hrana je boljšega okusa, ker smo nanjo navajeni. Potrebno je nekaj časa (približno 8-12 tednov), vendar se lahko vsak privadi na manj slan okus hrane in kasneje uživa tudi v okusu hrane pripravljene z manj soli.

»Hrana ima manj arome brez soli«.
Sol je res ojačevalec arome, vendar v zelo nizkih količinah. Ko se ljudje privadijo na manj slan okus hrane, šele uživajo v pravem okusu številnih sestavin v hrani. Dodatno pa lahko aromo hrane obogatimo še z najrazličnejšimi začimbami in zelišči.

»Hrana z visoko vsebnostjo soli je tako ali tako preslanega okusa.«
Nekatera živila, ki vsebujejo veliko soli, niso nujno zelo slana po okusu, saj so včasih kombinirana z drugimi sestavinami, kot so sladkorji ali aditivi iz skupine ojačevalcev arom, ki prikrijejo slan okus. Za ugotovitev vsebnosti soli v živilih je pomembno, da si preberemo oznake na živilih.

Odrasel človek dnevno potrebuje 5 g soli. (foto: pexels.com)

»Samo starejši ljudje morajo skrbeti na vnos soli.«
Uživanje prevelike količine soli lahko zviša krvni tlak v kateri koli starosti, sicer pa se negativne posledice dolgoletnega uživanja previsokih količin soli pokažejo šele čez leta.

»Zmanjševanje soli v moji prehrani bi lahko imelo slab vpliv na moje zdravje.«
Težko je jesti premalo soli, saj uživamo veliko hrane, ki vsebuje sol. Dnevni vnos soli pogosto presežemo že med zajtrkom, saj smo zgornji dnevni vnos zelo verjetno presegli že z dvema kosoma kruha, obloženima s sirom in šunko.

Vir prispevka: Prehrana.si