Zelo je zdravilna, a le, če jo jemo pravilno

Čebula krepi zdravje. (foto: freepik.com)

Preprečuje bolezni srca in ožilja, ščiti celo pred srčno kapjo, preprečuje raka, krepi kosti in preprečuje razvoj osteoporoze, deluje protivnetno,  a le, če jo jeste pravilno!

Bolezni srca in ožilja

Rdeča čebula je odlično naravno sredstvo, ki ščiti pred srčno kapjo. Vsebuje zdravilne snovi, flavonide in znanstveno je dokazano, da ti delujejo proti zamašitvi žil in raztapljajo strdke. Delujejo tudi na nevarni holesterol in ga nižajo.

Kosti in osteoporoza

Raziskave so pokazale, da je rdeča čebula odlično živilo, ki krepi kosti in izboljšuje njihovo gostoto. To je še posebej pomembno za ženske v menopavzi, saj takrat izgubljajo gostoto kosti. Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki redno jedo čebulo, manj osteoporoze.

Protivnetno delovanje

Antioksidanti, ki jih vsebuje čebula, imajo protivnetno moč. Preprečujejo oksidacijo mastnih kislin v organizmu in s tem preprečujejo vnetja.

Ščiti pred rakom

Čebula zmanjša možnost z nastanek rakavih obolenj, še posebej proti raku debelega črevesja, grla in jajčnikov. Strokovnjaki svetujejo, da vsak dan v vsaj en obrok dodate rdečo čebulo.

Uravnava sladkor v krvi

Rdeča čebula uravnava sladkor v krvi in preprečuje bakterijske infekcije.

Zelo pomembno pa je, da rdečo čebulo znate pravilno pripraviti, da ta ohrani čim več svojih zdravilnih lastnosti. Ko jo pripravite, sesekljate, jo porabite hitro, po dveh urah začne namreč izgubljati svoje zdravilne snovi. Prav tako je pomembno, da jo čim manj časa toplotno obdelujete in s tem ohranite zdravilnost čebule.