Zdravilni učinki mete v eni skodelici

0
foto: freepik.com)

Meta, zdravilna rastlina, ki ima okus po mentolu, ima mnogo zdravilnih lastnosti, zato bi jo morali nujno uvrstiti med svojo prehrano. Ste vedeli, da jo po zdravilnih učinkih uvrščajo takoj za kamilico?

Meto lahko brez težav vzgojite sami doma. Razmnožuje se s potaknjenci, je trajnica. Lahko jo imate na njivi ali pa v cvetličnem lončku, kjer vam bo vedno na dosegu roke. Iz nje lahko pripravljate čaj, napitke, dodate jo lahko tudi jedem.

Metin čaj
Metin čaj pripravite tako, da v lonček natresete žličko posušene ali sveže mete, prelijete z vročo vodo in pustite stati ped do 10 minut. Nato precedite in pijete po požirkih. Meta vas bo prijetno osvežila in pomirila. Čaj pa je odličen tudi proti krčem v želodcu in črevesju. Ker je meta naravni diuretik, pospešuje hujšanje, izločanje vode iz telesa, uravnava prebavo in čisti organizem.

Metin čaj zelo ugodno deluje tudi na živčni sistem, zmanjšuje stres in pomirja. Lajša tudi glavobol, zdravi prehlad.

Meta v prehrani
Meta se odlično dopolnjuje z živili, kot so paradižnik, zelena solata, zelenjavne juhe in priloge, kumare, ananas, melona, lubenica. Dodate jo lahko v sadne solate ali napitke. Vendar z njo ne pretiravajte, saj ima zelo močan okus, dodajte le nekaj svežih listkov.

Meta vsebuje veliko vitamina A in C, omega 3 maščobne kisline, magnezij, kalcij, kalij in baker.