Zdravilna rastlina, ki je na dosegu vseh, pa je ne uporabljamo

0
Najbolj zdravilen je presni hren. (foto: bbc.co.uk)

Poznamo ga že stoletja, nekoč je rasel po naših njivah, danes pa je skoraj utonil v pozabo, čeprav je tako zelo zdravilen. O čem govorimo?

O hrenu. Tega so znali uporabljati že stari Rimljani in Grki, ki so poznali njegovo zdravilno moč. Tudi v naših krajih je bil ta zdravilni koren nekoč bolj razširjen, danes pa se nanj skoraj ne spomnimo več. Kar pa nikakor ni prav, saj je zelo zdravilen.

Prva stvar, ki jo morate o hrenu vedeti je ta, da ga nikoli toplotno ne obdelujemo. Hren se uživa surov, nariban. S toplotnim obdelovanjem bi izgubil vse zdravilne lastnosti, zelo zdravilna eterična olja.

Hren zdravi sinuse

Dodajte žličko naribanega hrena k obroku in začutili boste, kako se vam bodo odmašile dihalne poti, sinusi. Hren jih krepi, krepi pljuča, uničuje viruse, odpravlja bolezni dihal. Če imate zamašen nos, lahko naredite enostaven pripravek: naribajte nekaj hrena, dajte ga v majhen kozarček, čez nalijte kis, dobro zaprite, čez pet minut pa odprite in vdihnite skozi nos. Nato spet pokrijte, da se vsebina ne razdiši. Tak pripravek vam bo pomagal, da bo nos hitro spet prehoden. Vdihujte večkrat na dan.

Hren ureja prebavo, krepi srce, pospešuje cirkulacijo, zdravi revmo

Hren vsebuje mnogo vitaminov, mineralov. Če ga boste jedli redno pri obrokih, boste z njim uredili tudi prebavo in se rešili prebavnih težav. Poleg tega pa vam bo pomagal tudi okrepiti srce, pospešil bo vaš krvni obtok in zdravil revmo. Redna uporaba hrena lahko zmanjša bolečine v sklepih in kosteh.

Hren deluje proti raku

Hren je zelo učinkovit tudi proti rakavim celicam. Uničuje jih, zmanjšuje možnost za njihov nastanek.

Dodajte ga na svoj jedilnik, zdravil vas bo.