Zdrav recept za hrustljava bučna semena

Bučno olje in semena so izredno zdravilna. (foto: freepik.com)

V prispevku boste našli zares preprost in zelo uporaben recept za pripravo bučnih semen. Ste vedeli, da so zelo zdravilna?

Jesensko obdobje je sezona buč. Muškatne, maslene, hokaido in druge so odlične za pripravo kremnih juh, omak in zelenjavnih prilog. Iz buč lahko pripravimo tudi sladice, na primer pite in kolačke.

Seveda ne smemo pozabiti na večer, ko buče “zasijejo” tudi drugje, ne samo na krožniku. Noč čarovnic je običaj, ki je k nam prišel z zahoda, v zadnjih letih pa je izrezovanje buč v noči z 31. oktobra na 1. november postalo že prava tradicija, predvsem med otroci.

Pri pripravi buč za prehrano ali okrasitev pogosto spregledamo in zavržemo pomemben del njihove vsebine, to so bučna semena, ki vsebujejo številne vitamine in minerale. Zaradi velike vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin imajo tudi ugodno maščobno-kislinsko sestavo.

Bučna semena pripravimo tako, da jih najprej speremo pod tekočo vodo, osušimo s kuhinjsko krpo, nato pa jih razporedimo po pladnju, potresemo s poljubimi začimbami (sol, paprika, čili …) in prelijemo z malo oljčnega olja. V pečici, ogreti na 180 °C, jih med peko nekajkrat dobro premešamo. Pečemo jih do hrustljave teksture, to je približno 10 minut.

Tako pripravljena semena lahko uporabimo za posip juh ali solat. Vmešamo jih lahko tudi v testo za kruh s semeni, med kosmiče za zajtrk ali jih uživamo samostojno, kot prigrizek.

Meso buče in bučna semena so zdrava. (foto: freepik.com)

Avtorica prispevka je Nina Križnik, prispevek smo našli na portalu Zveza potrošnikov Slovenije.