Zakaj bi morali piti riževo vodo?

Ne zavrzite riževe vode. (foto: pexels.com)

Ali tudi vi zavržete vodo, v kateri ste skuhali riž? Ali ste vedeli, da je ta voda zelo zdravilna in da jo mnogi priporočajo za pitje? Preverite zakaj!

Voda, v kateri se je kuhal riž, je izredno hranilna in zdravilna za naše telo, so pokazale raziskave. Dovolj je, da popijete en kozarček te vode vedno, kadar kuhate riž.

Ko riž skuhate, ga odcedite, vodo pa shranite. Ko se nekoliko ohladi, jo popijte, prihranite jo lahko tudi za naslednji dan, imejte jo v hladilniku.

Zakaj je takšna riževa voda zdravilna?

Kozarec riževe vode vam bo dal energijo, saj je bogata z ogljikovimi hidrati. Nekateri strokovnjaki svetujejo, da jo popijete v dopoldanskem času in tako boste imeli dovolj energije za ves dan. Odpravila bo utrujenost in izboljšala počutje.

Kozarec riževe vode pa preprečuje tudi zaprtost. Vsebuje vlaknine, ki so odlične za pospeševanje delovanja črevesja. Poleg tega pa škrob, ki ga vsebuje voda, zelo pozitivno vpliva na bakterije v želodcu in pospešuje razvoj zdravih.

Riževa voda je idealno krepčilo v poletnih dneh, ko zaradi vročine izgubljamo več tekočine. Preprečuje dehidracijo in vrača telesu hranilne snovi. Okrepčala vas bo tudi, če imate težave z drisko ali trebušno gripo. Pri takšnih boleznih je riževa voda nepogrešljiva.