Vrelec mladosti ali pet “tibetancev”

0
182
Vrelec mladosti pomaga ohranjati vitalnost. (foto: freepik.com)

Vrelec mladosti je ime petih vaj, ki delujejo zelo zdravilno in pomlajujejo naše telo. Te vaje imajo velik vpliv na naša energijska polja, jih prebujajo in omogočajo telesu, da se samo zdravi. Ko jih boste pričeli izvajati redno, boste občutili veliko spremembo …

Ste vedeli, da je zjutraj sladkor najbolj v ravnovesju in zato jutranja vadbe spodbudi pretvorbo maščobne zaloge v energijo?

Zjutraj ne smete pretiravati. Vaje naj bodo lahke – aerobne. Delajte vaje za raztezanje, ki »pretegnejo« vsako mišico telesa. Obstaja veliko načinov za raztezanje zjutraj – od joge, pozdrava soncu, do vaj za hrbtenico. Sama sem najbolj navdušena nad vrelcem mladosti, ki ga sedaj delam že 10 let.

Ko sem iskala najboljšo možno gibanje zase, sem začela z orbitrekom. Začetno navdušenje se je kaj hitro poleglo in sčasoma smo imeli v dnevni sobi obešalnik, ki ja zasedel res veliko prostora. Orbitrek je pristal v kleti.

Potem sem začela delati vaje na žogi. Vse lepo in prav – vendar so otroci kaj hitro ugotovili, da je mami odlična gugalnica. Mogoče pomislite, da je to povsem zabavno, ko lezejo majhni otroci po tebi; vendar, ko cel dan skrbiš za druge, ko cel dan brišeš noske in ritke, ko kuhaš, pospravljaš, poleg tega pa še odgovarjaš na telefone – potrebuješ nekaj časa tudi zase.

Nekje sem našla opisane vaje Vrelec mladosti. Zdela se mi je odlična ideja, da pa je to mogoče rešitev za mene – nikamor ne grem, nič me ne stane, ni mi potrebno iskati varstva… idealno zame!

Tibetanske vaje – vrelec mladosti so vaje za pomlajevanje telesa. So pravi vrelec mladosti.

S tibetanskimi vajami spodbudite žleze z notranjim izločanjem. Vaje delujejo na energijske točke – čakre. Da se energija aktivira je pomembno:

1. dihanje,
2. prečiščevanje energetskih kanalov – misli
3. stiskanje mišic medeničnega dna,
4. prenos in porazdelitev energije

Med vadbo je pomembna kombinacija gibanja in dihanja, obenem pa stiskate medenično dno. S tem se aktivirajo skriti potenciali v vašem telesu in poviša se energetski nivo.

Najboljši čas za vaje vrelec mladosti je zjutraj, ob sončnem vzhodu, ker so takrat energije prebujanja dneva izjemno visoke. Jaz jih sicer delam okoli sedme ure, ker pač ne vstajam ob peti uri. Ker nas vrelec mladosti prebudi, se odsvetujejo po peti uri popoldan.

Vrelec mladosti ugodno vpliva na:
• odpornost
• okrepitev mišic medeničnega dna
• delovanje prostate
• prekrvavitev mišic
• okrepitev kosti in sklepov
• aktivacijo hujšanja
• okrepitev trebušnih mišic
• bolj čvrste noge

Obenem pa se lažje soočite s stresom. Ker se že zjutraj nadihate zraka,ste že zjutraj polni energija, kar pa se pozna na sproščenosti in čilosti skozi cel dan.

Vaje imajo izjemen energetski samo-zdravilni pomen – telo se je zmožno samo ozdraviti.

1. vaja – vrtenje v smeri urnega kazalca
2. vaja – dvigovanje nog (vdihnete ob dvigu nog, izdihnete ob spustu)
3. vaja – kamela (vdihnete, ko upognete hrbtenico, izdihnete, ko jo zravnate)
4. vaja – miza (vdihnete, ko se dvigujete, na vrhu zadržite sapo in ob spustu izdihnete)
5. vaja – pes (ob dvigovanju vdihnete, ob spuščanju izdihnete)

Začnete s tremi ponovitvami. 3 x se zavrtite v smeri urinega kazalca. Roke imate razprte, dlani pa obrnjene proti tlom. Sledi druga vaja – uležite se na tla in se najprej umirite. Če se vam vrti v glavi, si vzemite čas, da se glava umiri, poleg pa globoko dihajte. Potem daste roke ob telo, izdihnete skozi usta, nato pa ob vdihu skozi nos dvignete nogi. Zadržite in nato izdihnete skozi usta in spustite noge. Sedaj se sprostite in nato spet izdihnete skozi usta, nato, počasi začnete vdihovati skozi nos in začnite dvigovati noge. Ves čas imejte stisnjeno medenično dno.

Tretja vaja – pokleknete na kolena, stisnete medenično dno, izdihnete zrak skozi usta in nato skozi nos vdihnete zrak, poleg tega pa se močno usločite nazaj. Prste na nogi imate spodvite, da ste bolj stabilni.

Četrta vaja – usedete ne na tla – noge so vzravnane. Stisnete medenično dno, uprete se na roke in se za začetek poskusite samo dvigniti na rokah. Ko vam bo to uspelo, naredite »mizo«. Spet ste pozorni na dihanje – najprej izdih skozi usta, nato pa vdih ob naporu skozi nos.

Peta vaja – uležete se na trebuh, nato se oprete na roke. Ko ste vzravnani, izdihnete skozi usta, nato pa skozi nos vdihnete in se hkrati dvignete v most. Čim bolj poravnajte stopala s podlago.

Vsaka vadba pomaga ohranjati zdravje. (foto: freepik.com)

Prvi teden delate po 3 ponovitve, naslednji teden po 5 ponovitev – vsak teden dodate po 2 ponovitvi, dokler ne pridete do 21 ponovitev. Če nimate časa, da bi naredili cel »obred«, potem se samo zavrtite v smeri urinega kazalca. Že samo s to vajo boste pognali energijske točke v tek.

Preizkusite ta način gibanja! Navdušeni boste! Vaje res delujejo pomlajevalno! Kaj pomenijo bolečine v hrbtenici, kaj je boleč vrat ali boleče noge, sem že davno pozabila. Mnogi jogiji so s pomočjo tega starodavnega obreda dočakali več kot 100 let izjemno zdravi in vitalni!

Ko delam vaje nadzorujem tudi svoje misli. Koliko ponovitev sem naredila štejem s prsti na rokah, poleg pa mislim misli veselja in hvaležnosti. Pomislite na obveznosti, ki vas čakajo danes – ali ste lahko sproščeni? Zato mislite dobro:

• Danes poteka vse gladko in hitro.
• Danes je čudovit dan!
• Hvala, ker se lahko gibam.
• Moje zdrave celice so vsak dan bolj močne.
• Skozi moje telo se pretaka energija….

Ko mi misli zatavajo k dogodku ali človeku, ki mi ni ljub, samo rečem: “Blagoslavljam te z ljubeznijo in ti dovoljujem, da odideš.” In gre… Moje življenje je mirno.

Ljudje, ki redno izvajajo “vrelec mladosti” se dejansko pomladijo! Skrijejo kar nekaj let. Kar pa je najboljše, se pomladijo tudi “od znotraj”.

Preizkusite – ne bo vam žal. Če iščete nekaj, kar bi lahko izvajali vsak dan, kar je poceni in učinkovito, pa še enostavno… – ste našli! Vrelec mladosti – pet tibetancev vas bo prenovil in napolnil z novo voljo in novo energijo! Postali boste mladi, vitalni polni ustvarjalne energije!

Vadite vsak dan in ostanite zdravi. (foto: freepik.com)

Prispevek je pripravila Minka Gantar. Še več boste našli tukaj.