Tudi vi uporabljate to olje? Nikar!

foto: pexels.com

Ne le, da dela izredno veliko škodo vašemu telesu in je zelo obremenjujoč za zdravje, veliko škodo dela tudi okolju. Premislite, preden ga spet uporabite.

Pridobivajo ga iz sadežev oljne palme, ki vsebuje okrog 50 odstotkov maščob. V trgovini ga težje dobimo v obliki olja ali maščobe, je pa dodano v predelanih živ ilih, ki vsebujejo rastlinsko maščobo. Palmovo olje boste tako našli v številnih izdelkih, tudi takšnih, ki jih uporabljate vsakodnevno. Najdete ga v kruhu, margarini, sladoledu, mlečni čokoladi, pa tudi v številnih kozmetičnih izdelkih.

Uporaba palmovega olja je zelo razširjena. Razlog je seveda v tem, da je poceni. Proizvajalce pa niti ne zanima, da ni zdrav in da dela veliko škodo tako ljudem kot tudi okolju. Vsebuje velik delež nasičenih maščobnih kislin, proizvajalci pa ga morajo označiti. Na izdelkih se pojavlja pod imenom palmovo olje, pa tudi palmitat, palmolein, stearinska kislina, natrijev kernelat itd.

Povzroča bolezni srca in zvišuje raven nevarnega holesterola

Največkrat se uporablja rafinirano palmino olje, takšno pa škoduje srcu in ožilju, zvišuje raven nevarnega holesterola in povzroča srčno žilne bolezni. Prav zato ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že uvrstila v skupino tveganih živil. Tja spadajo tudi hidrogenirane rastlinske maščobe.

Če je palmovo olje zdravju škodljivo je tudi kokosovo?

Ne, nikakor. Palmovo olje se razlikuje od kokosovega. Palmovo olje pridobivajo iz plodov oljne palme, kokosovo pa je narejeno iz jedra zrelega kokosa. Raziskave kažejo, da je kokosovo olje zdravilno, a ker vsebuje večji delež nasičenih maščobnih kislin, je uživanje le tega priporočljivo v majhnih količinah.

Še vedno velja, da je najbolj zdravilno oljčno olje, slednje pozitivno vpliva na naše zdravje na srce in ožilje.

Vir: Prehrana.si