To so največje napake, ki jih počnemo pri prehranjevanju

0
(foto: freepik.com)

Vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu in dober začetek za zdravje in odlično počutje. A mnogokrat nehote počnemo napake pri hranjenju. Preberite, katere so in jih ne počnite več.

Če je vaš zajtrk kakovosten, potem boste imeli dovolj energije za ves dan. Če jeste že zjutraj hrano, ki ni primerna, bo dan slabši, saj se ne boste počutili najboljše. Zelo pomembno je, kaj in kako jeste.

Popoln zajtrk je sestavljen iz proteinov in vlaknin, ki omogočajo dovolj energije za telo, za možgane. Prav tako pa izboljšujejo počutje, zdravje, preprečujejo debelost. Res je, če je zajtrk tako kot mora biti, čez dan ne boste občutili volčje lakote ali potrebe po sladkem. Veliko lažje boste tudi naslednje obroke sestavili iz zdravih živil in količinsko zadostno za energijo, ne pa prevelike, ki le redijo.

Katere pa so najpogostejše in največje napake, ki jih počnemo pri prehranjevanju?

Z zajtrkom čakamo predolgo

Če pojeste prvi obrok šele nekaj ur potem, ko vstanete, če se vam želodec že dlje časa neusmiljeno oglaša, potem je več možnosti, da se pri obroku ne boste mogli nadzorovati in bo ta sestavljen iz kalorične bombe. Zato nikoli ne smete jesti zajtrka šele takrat, ko ste zares že sestradani. Pojejte ga uro, največ dve potem, ko vstanete.

Brez proteinov

Če svoj prvi obrok pojeste na poti v službo, nekje zunaj, spotoma, potem ta največkrat vsebuje kavo z mlekom ali kapučino in morda kak rogljiček ali mafin. To je vsekakor super kombinacija za naše lačne oči in želodec, a žal primanjkuje zelo pomembnih beljakovin oziroma proteinov. Študije so dokazale, da zajtrk, ki temelji na zadostni količini beljakovin, uravnava krvni sladkor in  krvni tlak. Prav tako pa preprečuje napade lakote, željo po sladkem. Zato poskušajte začeti dan z beljakovinami. To je lahko jogurt, trdo kuhano jajce in jabolko, oreščki, semena …

Uživamo napačne maščobe

Četudi je dejstvo, da naše telo potrebuje maščobe za nemoteno delovanje, pa z njimi ne smemo pretiravati. Zelo pomembno je tudi, kakšne maščobe izbiramo. Jejte zdrave maščobe, te boste našli v oljčnem olju, avokadu, oreščkih, ribah …

Pretiravanje s sokovi

Sadni sokovi so dober začetek dneva. Ampak, nikakor ne kupljeni, ki vsebujejo dodaten sladkor. Tudi sicer ne pretiravajte s sadjem. Če že, izbirajte eno vrsto sadja, pripravljajte torej sok le iz ene vrste sadežev. Naslednji dan pa iz druge. Jejte grenivke, limone, kisla jabolka, kivije. To je sadje, ki ne zakisli organizma.

Če pa kupujete sadne sokove, potem morate vedeti, da je v njih najbrž tudi dodan sladkor, da niso izdelani le iz sadja. Če ima doma iztisnjeni sok ene pomaranče 60 kalorij, ima kupljeni vsaj še enkrat toliko.

Brez umetnih sladil

Umetna sladila lahko porušijo ravnovesje bakterij v želodcu in povečajo željo po sladkem. Če ne morete zjutraj spiti kave brez dodanih sladil, jo sladkajte raje s cimetom.

Močni in težki obroki

Če jemo velike obroke, če so ti obroki polni kalorij, potem s tem upočasnjujemo metabolizem in obremenjujemo naše telo. Zato izbirajte uravnoteženi obrok, ki vsebuje zadosti beljakovin in manj ogljikovih hidratov. Jejte manjše obroke, izbirajte zdrava živila.