To so najbolj zdravilni poletni sadeži

0
Kje se skrivajo najboljši antioksidanti? (foto: freepik.com)

Poletje ponuja obilico svežega sadja in zelenjave. In ti dve skupini živil bi morali biti vsak dan na našem jedilniku. Imate radi sadje? Preberite, kaj prinaša vašemu zdravju!

Poletje ponuja sveže sadeže. Po nasvetih strokovnjakov za prehrano, naj bi sadje jedli v dopoldanskem času in naj ga ne bi mešali z drugimi živili, saj na tak način lahko povzroča napihnjenost, vetrove in gnitja v črevesju. Sadje naj bo samostojen obrok, še najboljše je, da naenkrat jemo eno vrsto sadja.

Kaj prinašajo določeni sadeži?

Lubenica

Lubenica pomaga pri težavah z ledvicami, jih krepi, čisti in pospešuje njihovo delovanje. Je vir beta karotena, vitamina C, pektina, likopena, kalija in železa. Ima nizko kalorično vrednost in je primerna tudi za tiste, ki bi radi shujšali.

Dinja ali melona

Dinja uravnava krvni tlak. Vsebuje več kot 90- odstotkov vode, polna je vitamina C in A, vsebuje kalij, ki pripomore k uravnavanju krvnega tlaka.

Marelice

Marelice ščitijo naše telo pred infekcijami. Vsebujejo veliko vitaminov A, C in B kompleksa, pa tudi kalij in beta karoten. Ščitijo našo kožo pred nevarnimi zunanjimi vplivi. Odlične so tudi v boju proti raku.

Slive

Slive so odlične za urejeno prebavo. krepijo in čistijo črevesje, preprečujejo zaprtost. Bogate so z vitamini A, C in E, ter minerali, še posebej veliko vsebujejo kalija. Vsebujejo tudi vlaknine, ki blagodejno vplivajo na naše črevesje. Krepijo kri.

Maline

Maline ščitijo pred vnetji, bogate so z antioksidanti, ki delujejo protivnetno. Maline preprečujejo razvoj škodljivih mikrobov, ščitijo celice. So nizkokalorične, odlične za dobro prebavo, pa tudi v veliko pomoč pri hujšanju.

Breskve

Tudi breskve so odlična hrana za tiste, ki bi radi shujšali. Vsebujejo veliko vlaknin, krepijo črevesje in urejajo prebavo. breskve hitro nasitijo in preprečujejo volčjo lakoto.

Borovnice

Borovnice so polne antioksidantov, ti ščitijo naše srce in ožilje, krepijo možgane, delujejo protivnetno. Pomagajo pri hitrejši razgradnji maščob v telesu in znižujejo previsok krvni tlak.

Fige

Fige so bogate z vitamini skupine B, vsebujejo vitamin E in K, kalcij, magnezij in kalij. Pomagajo vzdrževati pravilno raven sladkorja v krvi, znižujejo nevarni holesterol in zelo pozitivno vplivajo na zdravje črevesja.

Hruške

Hruške vsebujejo veliko vlaknin, te pomagajo pri hujšanju. Strokovnjaki jih svetujejo, če bi radi hitro shujšali. Pozitivno delujejo na črevesje. Vsebujejo veliko flavonidov, ščitijo naše ožilje in srce.

Nektarine

Nektarine so tako zdravilne, da preprečujejo celo razvoj raka. Vsebujejo klorogensko kislino, ta se uspešno bori proti razvoju rakavih celic. Bogate so tudi z antioksidanti, krepijo imunski sistem.