To je resnica o krompirju

Pravilno pripravljen krompir je zdrav in ne redi. (foto: freepik.com)

Ali krompir redi ali ne? Je potrebno jesti le kuhanega? Sta čips in pomrit res škodljiva? Zakaj naj bi bil mrzel krompir bolj zdrav od toplega? Vse odgovore najdete v prispevku!

Krompir ni užiten surov – surov ima namreč glikemični indeks okoli 25 – prav tako kot vse  sveže gomoljnice – korenje, pesa, koleraba, redkev, repa …

Surove gomoljnice vsebujejo zelo malo sladkorja in ne redijo, s kuhanjem pa se struktura zelo spremeni in zaradi tega zelo redijo. Če za primer vzamemo sveže korenje, ki ima glikemični indeks 35, s kuhanjem se mu poveča vrednost sladkorja in s tem glikemični indeks kar na 75.

Krompir  – najslabša izbira je čips. Glikemični indeks ima kar 95. Kako se vam sproži želja po še, točno veste, ko ga začnete jesti in ne morete nehati.

Pečen krompir ima glikemični indeks 85,  krompir iz mikrovalovne pečice pa 82, instant krompir prav tako čez 80.

Kuhan krompir v olupku ima glikemični indeks okoli 65, če pa ga predhodno olupite,  ima glikemični indeks okoli 80. Tudi pire krompir ima glikemični indeks  okoli 80.

Jejte mrzel krompir

Ko skuhate krompir, med procesom tako imenovane škrobne celice nabreknejo in začnejo razpadati, zaradi česar se kasneje lažje presnavljajo. Če krompir zatem pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevat, se spremeni v t. i. odporen škrob, ki je odporen na prebavo. Ker ga telo ne more prebaviti, tako kot vlaknin, preide naravnost v debelo črevesje, kjer pomaga uravnavati njegovo delovanje. V študiji, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, so strokovnjaki ugotovili, da ima ohlajen krompir kar 13 odstotkov odpornega škroba, medtem ko ga topel kuhan krompir vsebuje le 7 odstotkov. Če ga pripravljate v solati, krompirja nato nikar ne mešajte z majonezo, saj boste tako uničili vse njegove dobrodejne učinke. Krompirjevo solato začinite raje s čebulo, drobnjakom, oljčnim oljem ali nemastnim grškim jogurtom.

Krompir vsebuje res veliko sladkorja – ogljikovih hidratov in zaradi tega redi – predvsem, če ga jemo kot samostojni obrok. Vrednost sladkorja se mu zmanjša, če ga jemo skupaj s svežo zelenjavo, kuhano zelenjavo in nekaj mesa – v velikosti ene dlani.