Test: Preverite sami, kako dobro slišite

Starejši pogosto ne priznajo, da jim peša sluh. (foto: Pexels.com)

S testom, ki ga najdete na spodnji povezavi, lahko sami preverite, kako dobro slišite.

Okvara sluha se v življenje prikrade postopoma
Vse več ljudi ima težave zaradi okvare sluha, kar pa se pripisuje tudi daljši življenjski dobi. A ker se okvara sluha prikrade v življenje posameznika najpogosteje postopoma, oseba niti ne opazi, da ima okvarjen sluh. »Človek sluh namreč izgublja počasi in se na izgubo navaja ter jo najprej niti ne opazi,« poudarjajo pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Starejši izgubo sluha pogosto zanikajo
Pogosto starejši izgubo sluha zanikajo in se zato o tej zdravstveni težavi niti ne poučijo. »Sčasoma začneta pešati spomin in koncentracija, zaradi sramu pa se oseba lahko tudi osami,« opozarjajo pri Zvezi.
Da posameznik slabše sliši, je mogoče opaziti na več načinov. Med drugim je pogosto mogoče zaznati pritožbe družinskih članov, da so televizijski ali radijski aparati nastavljeni preglasno.

Svoj sluh lahko preverite sami
Sluh se sicer lahko preveri tudi s posebno mobilno aplikacijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) hearWHO. To je mogoče najti na spletni povezavi www.who.int/health-topics/hearing-loss/hearwho. V primeru, da se na testu dobi manj kot 50 točk, je okvara sluha precej verjetna.