Takšna je prava resnica o krompirju!

0
Pravilno pripravljen krompir je zdrav in ne redi. (foto: freepik.com)

Ali krompir redi ali ne? Je potrebno jesti le kuhanega? Sta čips in pomrit res škodljiva? Zakaj naj bi bil mrzel krompir bolj zdrav od toplega? Vse odgovore najdete v prispevku!

Krompir ni užiten surov – surov ima namreč glikemični indeks okoli 25 – prav tako kot vse sveže gomoljnice – korenje, pesa, koleraba, redkev, repa …

Surove gomoljnice vsebujejo zelo malo sladkorja in ne redijo, s kuhanjem pa se struktura zelo spremeni in zaradi tega zelo redijo. Če za primer vzamemo sveže korenje, ki ima glikemični indeks 35, s kuhanjem se mu poveča vrednost sladkorja in s tem glikemični indeks kar na 75.

Krompir – najslabša izbira je čips. Glikemični indeks ima kar 95. Kako se vam sproži želja po še, točno veste, ko ga začnete jesti in ne morete nehati.

Pečen krompir ima glikemični indeks 85, krompir iz mikrovalovne pečice pa 82, instant krompir prav tako čez 80.

Kuhan krompir v olupku ima glikemični indeks okoli 65, če pa ga predhodno olupite, ima glikemični indeks okoli 80. Tudi pire krompir ima glikemični indeks okoli 80.

Najboljši je mrzel krompir

Krompir spada med najbolj pogosto zelenjavo na naših krožnikih. (foto: Pexels.com)


Med kuhanjem krompirja škrobne celice v njem nabreknejo in razpadajo, zato se tudi lažje presnavljajo. Ko pa se kuhan krompir hladi, se škrob strjuje, tak pa je odporen tudi na prebavo. posledično ga torej naše telo ne more prebaviti, zato preide naravnost v debelo črevo. Hladen krompir na našo prebavo deluje torej podobno kot vlaknine. A mrzel krompir je zdrav le tedaj, če ni pripravljen z majonezo. Je pa priporočljivo, da ga pripravite skupaj z drobnjakom, čebulo, česnom in oljčnim oljem. Tak blagodejno deluje na človeško telo in ni škodljiv.

Krompir vsebuje res veliko sladkorja – ogljikovih hidratov in zaradi tega redi – predvsem, če ga jemo kot samostojni obrok. Vrednost sladkorja se mu zmanjša, če ga jemo skupaj s svežo zelenjavo, kuhano zelenjavo in nekaj mesa – v velikosti ene dlani.

Prispevek je pripravila Minka Gantar. Še več najdete tukaj.