Staranje: Kolagen preprečuje nastanek gub in bolečin

0
foto: freepik.com

S staranjem naše telo proizvaja vedno manj kolagena. Ta pa je izredno pomemben za našo kožo, kosti, organe. Zato starejši ko smo, več kolagena potrebujemo. Preberite, katera živila morajo biti nujno na našem jedilniku.

Imamo ga v mišicah, kosteh, koži, c krvi, v sklepih, prebavnemu traktu. Naše telo ga potrebuje za lepši videz kože, za zdravje sklepov, pomemben je za močne in zdrave nohte, zobe, lase, za dobro zdravje jeter in za boljšo prebavo, za krepitev kardiovaskularnega sistema.

Staranje in kolagen

Raziskava je pokazala, da ženske, med 34 in 55 letom potrebujejo 2,5 do 5 grama kolagena na dan. s tem pripomorejo, da je koža bolj elastična, mehka, sijoča in zdrava. Dovolj kolagena prepreči razvoj gub, preprečuje strije in celulit.

Še ena raziskava je pokazala, da če ima telo dovolj kolagena, se zmanjšajo bolečine v nogah, v sklepih. Lajša tudi težave z revmo, artritisom. Pomaga k zdravju las in preprečuje prekomerno izpadanje.

Kolagen ščiti tudi zobe in nohte, pripomore, da se jetra hitreje obnavljajo ter hitreje opravijo s strupi, ki jih imamo v telesu. prav tako pa ščiti naš prebavni sistem ter srce in ožilje.

Kje najdemo kolagen?

Kolagen je aminokislina, ta se lažje absorbira v naše telo, če jemo primerno hrano.

Hrana, ki je bogata z vitaminom C: ta vitamin je za proizvodnjo kolagena zelo pomemben. Najdemo ga v sadju in zelenjavi. Največ ga najdemo v zeleni listnati zelenjavi, v brokoliju, paprikah, jagodičevju, v kiviju.

Hrana, ki je bogata z bakrom: tudi baker je pomemben pri proizvajanju kolagena. Tega najdemo v ostrigah, školjkah, zeleni zelenjavi, stročnicah, oreščkih.

Vitamin B3: tega bomo našli v perutnini, tunini, v kvasu, datljih, arašidih, slivah in marelicah, kalčkih, lososu, avokadu, v semenih.

Železo: za tvorbo kolagena pa ne smemo pozabiti niti na železo. Največ ga vsebujejo otrobi, divjačina, govedina, sezam, sardine, suhe slive, tuna, jajčni rumenjak, pravi kakav, špinača, oreščki.

Zdrava prehrana je torej ključnega pomena za zaviranje staranja in za dobro počutje. Če bomo izbirali zdrava živila, se nam bo to zagotovo obrestovalo.