So vir energije, krepijo spomin, čistijo črevesje in še in še

0
(foto: freedigitalphotos.net)

Ta sladki sadež je poln antioksidantov in encimov, ki blagodejno vplivajo na naše telo. Nekoč so jih jedli, ker so verjeli, da je naravni afrodiziak. Zakaj še jih je dobro jesti?

Fige vsebujejo 80- odstotkov vode, vsebujejo pa tudi zelo veliko naravnega sladkorja. So odličen vir energije, pomagajo krepiti možgane in spomin, izboljšujejo koncentracijo. Mnogim so prav fige najljubši sadež, že od davnine je znano, da so naravni afrodiziak.

Zanimiva dejstva o figah smo našli na portalu stil.kurir.rs. takole pišejo:

Fige so najboljši vir vlaknin, te blagodejno vplivajo na naše črevesje in pospešujejo prebavo.  vsebujejo mnogo vitaminov in mineralov. Sveže so izredno bogate z encimi in antioksidanti, te zdravilne snovi pa se s toplotnim obdelovanjem izgubijo. Zato so najbolj zdrave prav sveže fige. Sladki sadež pomaga zavirati razvoj rakavih celic, mlečni beli sok iz fige pa uspešno odpravlja bradavice. Pomagajo tudi pri zdravljenju dihalnih poti in pomirjajo.

Fige vsebujejo tudi veliko beta karotena, ta pomaga naši koži in jo zdravi. Semena fige lahko uporabite kot naravni piling – koža bo mehka, čista in gladka.

Kdo pa svežih fig ne bi smel jesti?

Osebe, ki imajo povišano raven kalcija v krvi in osebe, ki imajo težave s črevesjem, saj so fige naravni laksativ, kar pomeni, da pospešujejo odvajanje blata.