Skrivnost dolgega življenja – Indijci jo poznajo

. (foto: freepik.com)

Indijci so znali živeti z naravo, se z njo hraniti in tudi zdraviti. Njihove prehranske navade pa lahko izboljšajo tudi vaše zdravje in počutje. Preverite, katere so.

Kadar gre za tradicijo, se jo največkrat kar slepo držimo. Kar je tudi prav, ampak vseeno je dobro, da smo odprti tudi za druge navade in običaje. Ti so nam lahko v veliko korist.

Indijci so že od nekdaj znali živeti z naravo, jo cenili in sprejemali njene darove. Nekaj njihovih navad pa lahko pride prav tudi vam.

Indijanci so se že od nekdaj posluževali naravi, pri hranjenju, pri zdravljenju, v njihovi kulturi je zaznati najstarejši način zdravljenja, to je ajurveda. Ajurveda se v Indiji uporablja že več kot pet tisoč let, mnogokrat se je ta oblika zdravljenja izkazala kot zelo pozitivna. V nadaljevanju lahko preberete tri osnovne navade, ki jih Indijci uporabljajo še danes in katere so vam lahko v veliko pomoč.

Namesto zdravil – začimbe

Raznovrstnost začimb je zagotovo ena izmed glavnih značilnosti indijske kuhinje. In njihovo početje ima zelo dober razlog – začimbe zdravijo. Najpogosteje uporabljajo cimet, koriander, kajensko papriko, semena koromača, kumino, kardamom in seveda zelo zdravilno kurkumo.

Sveža živila so na prvem mestu

Obroki se v Indiji pripravljajo izključno iz svežih živil. Ajurveda pravi, da naj bi vedno uživali le svežo hrano. To pomeni, da se poskušajte čim bolj izogibati že pripravljenim in predelanim jedem.

Največ Indijcev je vegetarijancev

Vegetarijanska prehrana je vse bolj dokazano zdrava. Zmanjšuje možnosti za nastanek mnogih bolezni, med njimi tudi bolezni srca in raka. Če ne morete brez mesa, potem zmanjšajte njegovo količino, kupujte lokalno meso, čim večkrat ga poskušajte nadomestiti z ribami. Zraven mesnega obroka pa pojejte čim več sveže zelenjave.