Nasvet: Jejte sadje pravilno, da bo zares zdravo

0
327
Jejte sadje pravilno. (foto: freepik.com)

Sadje ne redi, če ga jeste pravilno …

Zadnje čase so zelo moderni »smoothiji«, ki so seveda zelo zdravi, vendar vas lahko ujamejo v past neustavljive lakote in želje po sladkem. V prispevku boste našli nekaj koristnih napotkov, kako kombinirati sadje, da se ne zredite.

Kaj se zgodi v telesu, ko za zajtrk pojeste banano, kivi, pomarančo …
Ali še slabše popijete smoothie iz banane, kivija in pomaranče? Vam povem – šok! Vaše telo naenkrat dobi toliko sladkorja, da bi po takem zajtrku morali teči maraton, morali bi iti na njivo in dve uri pošteno delati, morali bi zavihati rokave in generalno sčistiti stanovanje … Sodobni človek tega navadno ne dela – po zajtrku se usede v avto in se odpelje v službo, kje spet sedi… in po uri in pol že razmišlja, kje bi našel kaj pametnega za pod zob, ker mu želodec glasno govori, če ne kar kriči: “Lačen!”

Poleg banane – GI 60, popijte navadni jogurt (GI 15)- tako je skupni glikemični indeks 37. No, ja – še vedno se vam lahko zgodi, da boste lačni. Če pa nadomestite banano z nekaj marelicami, pojeste še kos sira (GI 0), potem pa sladkor ostane v ravnovesju, vaše maščobne celice sproščajo zalogo energije, vi pa se počutite odlično!

Kdor je občutljiv na sladkor v živilih (tudi sadni sladkor je sladkor), mu lahko že jabolko povzročilo naval lakote. Kako se temu izognete? Poleg jabolka pojejte nekaj orehov in kos sira z manj maščobe. Rezultat? Občutili boste energijo in kar je najboljše – čez pol ure ne boste spet lačni!

Sadje vrača telesu energijo. (foto: Pixabay.com)

Zakaj zvečer ni pametno jesti sadja?
Sadje vsebuje fruktozo – sadni sladkor, ki povzroči nihanje sladkorja v krvi.
Kaj se v telesu zgodi, ko pojeste jabolko (sadje)?
1. Če ste občutljivi na sladkor, se vam bo dvignil nivo sladkorja v krvi
2. Na pomoč “prihiti” inzulin – hormon, ki pospravi preveliko količino sladkorja v maščobne celice.
3. Maščobne celice se za 5 ur “zaklenejo”.
4. Ker se je izločilo preveč inzulina, pride do padca sladkorja v krvi.
5. V ustih se vam nabere slina. Vaše telo zahteva novo “dozo” sladkorja.
6. Če jeste sadje zvečer, bo vaša večerja polna sladkorja, gradnikov (beljakovine) pa ne boste zaužili, zato se ne boste mogli obnavljati v spanju.

Naj povem po domače – če jeste zvečer ogljikove hidrate, se tisto noč ne obnovite, pač pa se zredite.

Prispevek je pripravila Minka Gantar. Še več boste našli tukaj.