Previdno, ne jejte živil s temi oznakami!

0
Foto: Pixabay.com

Nekatera živila imajo med sestavinami oznake, ki jih ne prepoznamo. Prodajajo se kot zdrava živila, a te oznake potrjujejo, da to niso. Katerih oznak se izogibati, preverite v prispevku!

Nekatera sredstva, ki jih dodajajo živilom, so škodljiva. V majhnih količinah niso, ampak, če to živilo uživate leta in leta ter se ne zavedate, da vsebuje tudi te strupene aditive, lahko pustijo posledice na zdravju. Da jih ljudje ne bi prepoznali, so včasih skrite za oznakami, ki so mnogim od nas nejasne.

Kaj torej pomenijo te oznake? So za naše zdravje škodljive ali ne? Preverite, katerih se je bolje ogniti!

MSG

Pod oznako MSG se skriva mononatrijev glutaminat E621, ki je zelo strupen. Dodajajo ga lahko predelanim izdelkom kot so pripravljene jedi, predelani mesni in zelenjavni izdelki, pol pripravljene ali zamrznjene jedi in podobno. Ne kupujte živil s to oznako, saj lahko povzroča slabosti, glavobol, težave s prostato in uriniranjem, depresijo, raka.

E951 – aspartam

Aspartam je umetno sladilo, ki ga dodajajo jedem, ki jih prodajajo pod manj kalorične, kot tiste, ki ne vsebujejo sladkorja. Ampak, to umetno sladilo je zdravju škodljivo. Povzroča lahko drisko in ostale črevesne bolezni, tudi raka.

Trans – maščobne kisline

Trans – maščobne kisline pridelujejo z delno hidrogenizacijo rastlinskih olj. Naše telo jih ne potrebuje in so zdravju škodljive. Povzročajo bolezni srca in ožilja.  Če najdete na izdelku med sestavinami tudi trans – maščobne kisline, izdelka ne kupujte.

Nitrati in nitriti

Nitrate in nitrite uporabljajo največkrat pri predelanih mesnih izdelkih, pri slanih ribah, siru. Nitrati in nitriti lahko povzročajo težave pri dovajanju kisika v krvi in posledično bolezni srca in ožilja.

E102 in E123

E102 je umetno barvilo tartrazin, E123 pa je umetno barvilo amarant. Obe barvili sta zdravju škodljivi. Zato izbirajte izdelke, ki vsebujejo naravna barvila, ta so označena pod E160c, to je ekstrakt paprike in E100, to pa je ekstrakt kurkume.