Preprečujejo raka, bolezni srca, respiratorne bolezni …

Čili čisti telo. (foto: freepik.com)

Ljudje, ki redno uživajo takšno hrano, si s tem podaljšujejo življenje, imajo pa tudi veliko manj možnosti, da bi zboleli za hudimi boleznimi kot so rak, srčne in respiratorne bolezni.

Znanstveniki so dokazali, da je pekoča hrana zdrava. Seveda v mejah normale. Če redno uživate majhno količino pekoče hrane, lahko s tem bistveno izboljšate svoje zdravje.

»Naša raziskava je pokazala, da obstaja povezava med pekočo hrano in daljšim življenjem,« so zapisali britanski strokovnjaki v časopisu British Medical Journal.

Večletna raziskava, ki je zajemala več kot petsto tisoč odraslih, starih med 30 in 70 let, je pokazala, da so tisti, ki so redno uživali pekočo hrano, živeli dlje in bolj zdravo. Redkeje so obolevali za hudimi boleznimi.

Strokovnjaki predvidevajo, da ima glavno vlogo pri pekoči hrani kapsaicin, to je pekoči alkaloid, ki ga najdem v čilijih ali pekočih paprikah. Ta deluje protivnetno, vsebuje številne antioksidante, ki pomagajo v boju proti debelosti in raku.