Prepoznajte znake raka materničnega vratu

0
Foto: freepik.com

Rak Materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer, pojasnjujejo na Onkološkem inštituti Ljubljana in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Rak materničnega vratu

»Rak materničnega vratu (RMV) je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV), ki lahko pri majhnem deležu okuženih žensk, ki imajo hkrati še druge, ne povsem znane dejavnike tveganja, povzroči spremembo zdravih celic v rakave. Te celične spremembe potekajo počasi in postopno več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak. Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi,” pojasnjujejo na spletni strani ZORA.

Znaki raka materničnega vratu

Kot še navajajo na Onkološkem inštitutu, se znaki RMV pojavijo dokaj pozno. Najpogostejši simptomi so: krvavitev ali rjav izcedek po spolnem odnosu oz. med dvema menstruacijskima krvavitvama; krvavitev v pomenopavzi; dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice; boleč spolni odnos; stalne bolečine v križu (če niso posledica sprememb v hrbtenici); pogosto in boleče uriniranje ali krvav urin (če ni posledica vnetja mehurja).

Program ZORA uspešno zmanjšuje možnost za razvoj RMV

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo za kar 70 do 90 odstotkov manjšo možnost, da bi zbolele za tem rakom. »Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna,« pojasnjujejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji je visoka udeležba v programu ZORA

Slovenija je, tako kot nekatere druge države, dobro organizirana s presejalnim in cepilnim programom.

»Trend zmanjševanja incidence RMV, visoka udeležba v programu ZORA in povečevanje precepljenosti proti HPV v zadnjih letih nedvomno kažejo, da je Slovenija, podobno kot nekatere druge države z dobro organiziranim presejalnim in cepilnim programom, na poti, ki jo je spomladi leta 2018 začrtala Svetovna zdravstvena organizacija – na poti k eliminaciji raka materničnega vratu. Možno je, da bo Slovenija med prvimi v Evropi, ki bo uspela ta cilj doseči,« pojasnjujejo pri NIJZ.

Slovenski strokovnjaki pozivajo ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri osebnem ginekologu vsake tri leta in k odločitvi za cepljenje proti HPV.

Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe

»Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe v svetu in tudi v Sloveniji. Vsaj polovica ljudi, ki so spolno aktivni, se v življenju okuži s HPV. Več kot 99% raka materničnega vratu nastane prav kot posledica okužbe s HPV, humani papilomavirusi pa lahko povzročajo tudi nekatere druge rake spolovil, zadnjika in ustnega dela žrela ter genitalne bradavice,« je pojasnila Nadja Šinkovec Zorko, dr. med. z NIJZ in dodala, da je »najboljša zaščita pred okužbami s HPV cepljenje. Cepiva proti HPV so varna in učinkovita.«

Breme raka materničnega vratu v Sloveniji se še naprej zmanjšuje

Dr. Urška Ivanuš, dr. med., vodja Državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana je povedala: »V Sloveniji imamo organizirani državni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Programa ZORA se še vedno premalo udeležujejo ženske med 50. in 64. letom starosti in ženske v regijah Murska Sobota in Koper. Zaskrbljujoče je tudi zmanjševanje pregledanosti v regiji Kranj. Organizirano presejanje v Sloveniji že kaže učinke na populacijski ravni, saj se je po uvedbi DP ZORA incidenca RMV prepolovila.« 

Kot je še pojasnila dr. Ivanuševa, v Sloveniji za rakom materničnega vratu zboli letno okoli 120 žensk in umre okrog 40 do 50 žensk.

»Pridružujemo se pozivu programa ZORA, da se ženske med 20. in 64. letom vsake tri leta redno udeležujejo presejalnih pregledov, predvsem pa vabimo starše deklic, izkoristijo možnost brezplačnega cepljenja proti okužbam s HPV,« je poudarila Mojca Gobec, dr. med., direktorica  Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Onkološki inštitut, program ZORA