Pozor, to je tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi

Hroščke odganja črni poper. (foto: freepik.com)

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi ga imamo v kuhinji. Za naše telo pa je še bolj strupen od droge ali alkohola. Preberite in ga ne uporabljajte več!

To so besede Thomasa Fricke, ki je soustanovitelj in predsednik družbe Forest Trade, ki se ukvarja tudi z organskimi začimbami. Meni, da so običajnim začimbam, ki jih kupujemo v trgovini, dodane strupene kemikalije, ki so zelo škodljive za naše zdravje, nihče niti pomisli ne, da bi jih lahko prav začimbe, ki veljajo za zdrav dodatek k prehrani, vsebovale.

Proizvajalci začimb le te sterilizirajo, na tak način poskušajo izboljšati kvaliteto začimbam, ampak pri tem večkrat uporabljajo tudi zelo strupeni etilen oksid. To je zelo nevarna kemikalija, ki lahko povzroča raka in druge genske mutacije. Začimbam pa lahko poleg te strupene kemikalije dodajajo tudi številne druge, dodajajo se umetna barvila, konzervanse. Tudi začimbe pa so lahko gensko spremenjene.

Kaj lahko storimo, da bi kupili zares kvalitetne in zdrave začimbe?

Če je le mogoče, jih posadite in posušite sami. Naše podnebje je prijazno do številnih začimb, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Zato si vzemite čas, pojdite v naravo in jih naberite, posadite jih sami. Tako boste točno vedeli, kaj jeste. Kupujete pa lahko tudi organske začimbe, te boste našli v trgovinah z zdravo prehrano.