Pozor: To je hrana, ki uničuje kosti

Osteoporoza sicer precej bolj prizadene ženske kot moške, kar je posledica višjih starosti, ki jih dosegajo ženske, gostejše kostne mase moških ter odsotnost menopavze pri slednjih. (foto: freepik.com)

Nekatera živila, ki jih vsakodnevno jemo, so za zdravje kosti lahko zelo škodljiva. Zato morate paziti, kolikokrat jih jeste in v kombinaciji s čim, da preprečite osteoporozo!

Med živila, ki lahko škodujejo kostem, spada kava. Prevelik vnos kofeina v telo lahko prične črpati kalcij iz kosti. Zato ne pijte več kot tri skodelice prave kave dnevno. V to šteje tudi kofein, ki se nahaja v gaziranih pijačah.

Če imate radi kavo, potem skrbite, da boste vsak dan jedli tudi živila, kot so jogurt, skuta.

Tudi preveč soli je lahko škodljivo. Če preveč solite hrano, lahko to povzroča, da kosti postajajo bolj krhke. Najbolj nevarna je skrita sol, ki je v predelani hrani in v že pripravljenih jedeh, ki jih lahko kupite. Zato kuhajte doma, namesto soli lahko uporabljate tudi razne začimbe oziroma solite hrano zelo malo. Jejte svežo hrano.

Da je gazirana pijača škodljiva, je znano. Takšna pijača pa povečuje tudi možnost za nastanek krhkih kosti in posledično zlomov. Zato zmanjšajte vnos gaziranih pijač, pijte raje mineralno vodo, ta ne vpliva na zdravje kosti.

Tudi stročnice lahko povzročijo, da telo izloča kalcij iz kosti, saj fitati iz njih vežejo kalcij in druge minerale. To je najbolj nevarno za vegetarijance, ki ne jedo mesa. Stročnice pred kuhanjem vedno prej namočite za vsaj 12 ur, nato vodo odlijte in kuhajte v novi vodi.