Paradižnik in kumare v isti skledi? Nikoli!

(foto: Pixabay.com)

Ali tudi vi pripravljate solato iz paradižnika in kumare? Po prebranem teh dveh zdravih živil zagotovo ne boste več mešali skupaj …

Tudi vi obožujete grško solato? Tudi vi pripravljate osvežilno poletno solato tako, da skupaj zmešate kumaro in paradižnik? Strokovnjaki za prehrano odkimavajo z glavo – ta kombinacija lahko povzroči težave.

Solata, ki vsebuje tako kumare kot paradižnik lahko povzroči napihnjenost, vetrove, trebušne krče, pojasnjujejo strokovnjaki. Razlog pa je povsem enostaven, ti dve živili se različno dolgo razkrajata oziroma predelujeta v našem prebavnem traktu, kar lahko pri ljudeh, ki imajo občutljiv želodec, privede do nevšečnosti.

Če ste tudi vi po takšnem obroku občutili napihnjenost, neprijetnosti v želodcu, potem sedaj poznate odgovor. Paradižnik in kumaro pripravljajte posebej in teh dveh živil ne jejte v istem obroku. Pa bo prebavljan je hrane veliko lažje.

Paradižnik vsebuje veliko vode, kar 94- odstotkov. Bogat pa je tudi z vitamini A in C ter minerali, kot so kalcij, magnezij in železo. Vsebuje pa tudi zelo močan antioksidant likopen, ta daje paradižniku posebno zdravilno moč. Tako je ta rdeči sadež odličen v boju proti raku, krepi srce in ščiti pred boleznimi, zmanjšuje pa tudi možnost za nastanek starostne rumene pege.

Kumare vsebujejo kar 97- odstotkov vode. Vsebujejo polno vitaminov, tudi vitamin E, ter mineralov, kot so magnezij in kalcij. So zelo zdravilne, pomagajo zniževati raven nezdravega holesterola, čistijo naše telo strupenih toksinov in delujejo bazično. Krepijo naše črevesje in urejajo prebavo, ščitijo pa tudi pred rakom.

Obe živili sta torej zelo zdravilni. Le nikar ju ne uživajte skupaj.