Neverjetno zdravilna moč: Ščitijo srce, krepijo ledvice, čistijo celo telo

(foto: freepik.com)

Ta zdravilni poletni sadež prinaša toliko pozitivnega, da zares ne sme manjkati na jedilniku. Poleg sredice pa so zelo zdravilne tudi peške lubenice. Preberite, kako jih lahko pripravite.

Tako sredica lubenice kot tudi njene peške so zelo zdravilne. Slednje vsebujejo proteine, vitamin B, magnezij in zdrave maščobne kisline.

Lubenico jemljemo kot sadje, a v resnici spada med buče in je zelenjava. Lubenice prihajajo iz Afrike, poznamo pa več sort. Prav vse pa so zelo osvežilne in zdravilne.

So polne vitaminov

Lubenice je najbolje kupovati, ko je zanje sezona. To je v toplejših mesecih. V času, ko dozorijo, so tudi najbolj polne zdravilnih snovi. Vsebujejo pretežno vodo, pa tudi sadni sladkor, vitamine A, B1, B2, C ter kalcij, kalij, magnezij, fosfor, železo in cink.

Čistijo naše telo

Lubenica je naravni diuretik, kar pomeni, da pomaga odvajati odvečno vodo iz telesa. Priporočljiva je tudi za vse tiste, ki želijo shujšati. Naše črevesje za prebavo lubenice potrebuje le pol ure. Meso lubenice tudi čisti naše telo strupenih toksinov.

Semena lubenice

Tudi semena lubenice so zdravilna in je škoda, da bi jih zavrgli. Lahko jih shranite in uporabite. Zelo zdravilna so, vsebujejo proteine, vitamin B, magnezij in zdrave maščobne kisline.

Proteini

V 20 gramih semen je kar 10 gramov proteinov. Ti zelo pozitivno delujejo na naše srce in ožilje ter ga krepijo, prav tako pa pomagajo uravnavati holesterol in znižujejo nevarnega. Semena lubenice delujejo protivnetno ter krepijo in zdravijo ledvice.

Nekateri jih uživajo tako, da jih osušijo, nato pa popečejo v ponvi ter oluščijo in pojedo.

Čaj iz semen lubenice

Iz semen lubenice pa lahko pripravite tudi zelo zdravilen čaj. Približno štiri žlice semen zdrobite, nato pa kuhajte v dveh decilitrih vode 15 minut. Odstavite, počakajte, da se ohladi, nato pa precedite in pijte tak napitek tekom dneva. Čaj zdravi in čisti celo telo ter odpravlja odvečno vodo.

Pijte ga dva dni zaporedoma, tretji dan naredite pavzo, nato pa ga spet pijte dva dni. Ponavljajte.