Nekatera zdravila povzročijo težave z zaprtjem. Kako si pomagati?

0
Foto: freepik.com

Med ljudmi slavi rek, da se po 50. letu začnejo kazati naše zdravstvene težave. Če so povezane z bolečino, jo po navadi zdravimo z zdravili. Vendar pa je moč bolečine zelo osebna izkušnja. Kar boli mene, ni nujno, da bo tudi vas. Poglejmo, kako bolečino zdravimo in kakšne zaplete lahko pričakujemo v nadaljevanju.

Zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje in lajšanje močne bolečine se imenujejo opoidni analgetiki. Do njih pridemo le z receptom zdravnika. Uporabljajo pa se takrat, kadar bolečine ne moremo zmanjšati z vajami ali šibkejšimi protibolečinskimi zdravili. 

Njihova naloga je, da se v telesu vežejo na receptorje v hrbtenjači in možganih, ki so odgovorni za prenos bolečine, in s tem preprečijo prenos bolečine na osrednje živčevje. Vežejo se tudi na receptorje v prebavilih, ki preprečujejo prenos hrane in tekočin v prebavila, s tem pa na dolgi rok povzročajo zaprtje. 

Težave z zaprtjem zaradi opoidov

Najpogostejše uporabljeni opoidni analgetiki za lajšanje hude bolečine so tramadol, trapentadol, oksikodon, fentanil, buprenorfin. Neželeni učinki pa so zaspanost, slabost, bruhanje in zaprtje. Slabost in zaspanost s časom izvenita, zaprtje pa žal ne. Nekateri imajo samo manjše težave z odvajanjem, nekatere pa spremlja huda zapeka in pojav hemoroidov. Kaj zdaj?

Kako nad težave z zaprtjem

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v črevesju. Imenujemo jo tudi zlata žila. To so žilne blazinice, ki v normalnem stanju omogočajo izločanje blata. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. In če so povečani, nam povzročajo težave. Rešitev je več od naravnih do operativnega posega.

Kakšna je vaša prebava, je odvisno tudi od prehrane. (foto: freepik.com)
Z naravo nad hemoroide

Najprej moramo prevetriti naš način prehranjevanja. Uživanje hrane bogate z vlakninami, hidracija, sadje in zelenjava so prva pomoč. Iz naše prehrane moramo  izločiti belo moko, sladkarije in paštete oziroma industrijsko predelano hrano.

Poskusimo se tudi več gibati in uvesti redno telesno aktivnost v naš vsakdanjik. Kozarec tople vode z limono na tešče spodbuja prebavo. Za trdovratno zapeko si pripravite tudi namočena lanena semena in jih cela s sluzjo popijte na tešč zjutraj. Lahko jih zamešate tudi v proseno kašo ali jogurt.

Izboljšajte floro vašega črevesja tako, da uživate najprej za čiščenje bakterij in glivic olje črne kumine, eno žličko trikrat na dan. Uživajte probiotike, ali pa kar kislo zelje. Že pater Ašič je priporočal pri zaprtju, vsak dan večkrat pojemo pol vilice kislega zelja in čez popijemo vodo.

V skupnostih, kjer prebivajo starejši, in imajo zajeten seznam redne terapije, je zaprtje pogost pojav. Tam jim vsak dan skuhajo čaj iz jabolk in suhih sliv. Nič sladkan, le začinite z nageljnovimi žbicami in cimetom. Cimet bo vplival tudi na raven vašega sladkorja v krvi, nageljnove žbice pa delujejo protivnetno v telesu.

Še več boste našli tukaj.