Nasveti, ki preprečujejo razvoj osteoporoze

(foto: pexels.com)

Zadovoljno življenje brez stresa prinaša zdravje. Če ste srečni, če ste optimistični, potem imate veliko večjo možnost, da za osteoporozo nikoli ne boste zboleli.

Osteoporoza je predvsem bolezen žensk, zanjo pa zbolijo tudi moški. Ženske imajo še največ tveganja, da se bo pri njih razvila osteoporoza, med menopavzo. Za razvoj bolezni pa so ključni še ostali dejavniki, kot so pomanjkanje fizične aktivnosti, tudi psihične aktivnosti, pomanjkanje vitamina D, prenizka telesna teža, kajenje, depresija.

Študija, ki so jo opravili na Finskem, pa je pokazala, kaj je tisto, kar lahko prepreči razvoj osteoporoze pri ženskah, ki so stare med 60 in 70 let.

Strokovnjaki so primerjali tri skupine žensk. Razdelili so jih po tem, koliko so srečne v življenju: zelo srečne, srednje in nesrečne. Raziskava je trajala deset let, ves čas so spremljali zdravje in gostoto kosti.

V desetih letih se je kostna gostota nižala v vseh treh skupinah. Ko pa so primerjali rezultate srečnih in nesrečnih žensk, so ugotovili, da je razlike za kar 50- odstotkov.

Tiste ženske, ki so bile nekoč srečne v življenju, nato pa so zaradi različnih dejavnikov postale nesrečne, pa so imele tveganje za osteoporozo povišan za kar 85- odstotkov.

(foto: freepik.com)

Znanstvenikom je uspelo potrditi, da srečno in zadovoljno življenje zelo močno vpliva tudi na zdravje celega telesa, kot tudi na zdravje kosti.

Pozitivno razmišljanje, optimistično gledanje na svet, življenje brez stresa je še toliko bolj pomembno pri starejših ljudeh. Strokovnjaki so dokazali, da lahko na tak način preprečimo številne bolezni, tudi osteoporozo.

Strokovnjaki svetujejo vsem tistim, ki so nesrečni, da spremenijo svoje življenje. Pomembno je, da se prehranjujejo zdravo, da odpravijo strupene toksine iz telesa, ti namreč povzročajo negativno razpoloženje in posledično bolezni, se poskušajo čim bolj izogibati stresu.

Še posebej za starejše je pomembno, da se izogibajo stresnih situacij, da ne berejo negativnih novic, da živijo v miru, znajo odpuščati in da ne gojijo zamer.

Dokazano je, da je veselje zelo pomembno. Prav tako tudi druženje s pozitivnimi ljudmi, gibanje v naravi, tudi psihična aktivnost.

Če ste nesrečni, spremenite svoje življenje že danes, vsak dan naštejte vsaj pet stvari, ki vas osrečujejo in jih pričnite izvajati. Pa srečno!

Vir: curejoy.com