Nakup lokalnih kmetijskih pridelkov in živil je dobra odločitev

0
264
(foto: pixabay.com)

V času epidemije je ustrezna skrb za hrano eno od pomembnih področij. Med drugim je pomembna izbira živil, ki ustrezajo našim potrebam, tako glede količine in ustrezne vsebnosti potrebnih hranilnih snovi, kakor tudi glede varovanja okolja in samega načina pridelave. Hrana, pridelana v bližini, ima vrsto prednosti. Zato je nakup lokalnih kmetijskih pridelkov in živil dobra odločitev,” menijo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Slovenski potrošnik se mora zavedati pomembne vloge kmeta, ki je steber podeželja in skrbi, da je le-to urejeno ter zagotavlja odlično ponudbo pridelkov in drugih proizvodov. Zato je sedaj dobra priložnost za spoznavanje sezonske ponudbe lokalnih kmetijskih ponudnikov.

Infoslika z napotki za varno kupovanje na kmetiji
Infoslika – kupovanje na kmetiji | Avtor MKGP

Zaradi izogibanja zaprtim prostorom in zmanjšanja stikov se je povečal tudi nakup preko spletnih strani. Tako lahko nakupujemo tudi lokalne kmetijske pridelke in živila. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi k ogledu oziroma uporabi spletnih strani, na katerih se nahajajo koristne informacije o ponudbi slovenskih kmetij in lokalne – slovenske hrane. Osrednje takšno spletno mesto je portal Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Naša super hrana, tovrstne informacije pa ponuja tudi portal Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Kupujmo domače.

Lokalna hrana je super hrana. (foto: pexels.com)

Naša super hrana

Na spletnem mestu Naša super hrana je zelo obiskan in priljubljen zemljevid lokalnih pridelovalcev, kjer se pridelovalci hrane lahko predstavijo potrošnikom, le-ti pa lahko pridobijo koristne informacije o ponudbi hrane na kmetijah v bližini njihovega doma. Objavljena je tudi zbirka tradicionalnih slovenskih receptov, zbrane so informacije o lastnostih in prednostih lokalno pridelane hrane, o različnih označbah, po katerih prepoznamo slovensko kakovostno hrano, evropskih in nacionalnih zaščitah in shemah kakovosti, o tem, kaj pomeni znak izbrana kakovostekološki in druge sheme kakovosti. Zagotovo pa lahko dodatne informacije najdete tudi na Facebook strani Naša super hrana!

Kupujmo domače

Spletna stran Kupujmo domače kmetom omogoča brezplačno predstavitev ponudbe svoje kmetije in tako povečajo neposredno prodajo na kmetiji in hkrati potrošnikom omogočijo nakup lokalno proizvedene hrane neposredno na kmetiji.

Kupujmo domače! (foto: freeimages.com)

Pozor!

Pri nakupu na kmetijah je treba upoštevati predpise glede gibanja med občinami ter ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe. Zato tako prodajalce kot tudi kupce pozivamo, da se izogibate nepotrebnim stikom ter v čim večji meri, kjer je mogoče poskusite dogovoriti za dostavo na dom, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije. Fizična prodaja na kmetijah naj se opravi tako, da ne prihaja do nepotrebnih interakcij. Kupce pozivamo, da na kmetijo prihajajo ločeno, če je le mogoče se prej naročite; prodajalce pa, da jih v tej smeri naročajo posamezno. Ob prihodu na kmetijo se ne rokujte, skrbite za higieno kašlja, ne dotikajte se obraza, umivajte in razkužujte si roke, s seboj prinesite svojo embalažo ter tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano