Mrzle roke in noge niso tako nedolžna stvar

0
(foto: Pixabay.com)

Mrzle roke in noge so zelo pogost pojav sploh pri ženskah. Ampak, to ni vedno popolnoma nedolžno. Če imate večkrat mrzle roke, stopala, je to lahko resen znak za preplah!

Če imate velikokrat mrzle roke, noge, lahko za tem stojijo resnejše zdravstvene težave.

Sladkorna bolezen

Hladni udi, predvsem roke in stopala, mravljinčenje po udih, vse to je lahko znak sladkorne bolezni. Ta namreč pušča posledice tudi na krvnem obtoku in živčevju, zato so takšni znaki dokaj pogosti. Če imate poleg teh dveh znakov tudi ves čas občutek, da ste žejni, veliko jeste in se ne redite, malo jeste in ne shujšate, potem je čas, da obiščete zdravnika.

Anemija

Če poleg hladnih rok in stopal občutite še druge znake, kot so utrujenost, glavobol, je morda čas, da preverite, koliko železa imate v krvi. Železo je glavna sestavina hemoglobina, molekule, ki prenaša kisik v kri. Če je kisika v krvi premalo, lahko prihaja do mrzlih udov.

Nepravilno delovanje ščitnice

Če ščitnica deluje prepočasi, se upočasni tudi metabolizem, kar pa pogosto privede tudi do mrzlih rok in nog. Poleg tega se lahko pojavijo tudi utrujenost, nenadna povišana telesna temperatura, neprespanost in podobno.

Stres

Tudi stres je lahko krivec za mrzle roke in noge. Zaradi stresa se lahko poveča proizvodnja adrenalina, hormona, ki ga proizvajajo nadledvične žleze. Zaradi tega pa se upočasni cirkulacija, noge in roke so zato bolj hladne.