Dobro je vedeti: Vstopate v menopavzo?

0
86
(foto: freepik.com)

Prehod iz enega obdobja v drugega je naraven – tako kot je naravno, da se menjajo letni časi, je naravno, da se ženska zmožnost rojevanja preobrazi na druge nivoje. Sedaj je čas zanjo, sedaj je čas, da ženska prisluhne notranjemu vodstvu in življenje priredi po svoji meri. Čas je za Modro žensko.

Modra ženska je umirjena; pomirjena s seboj in s svetom. Čuti notranjo moč, čuti, da lahko začne deliti svojo modrost. Na ljubezniv način dodaja vrednost Zemlji in vsem njenim prebivalcem.

Ana Drevenšek na spletni strani Rdeči Šotor govori:
Menopavza je še en pomemben prehod v življenju ženske. Menopavza prinaša ženski prenehanje cikla, kar pomeni tudi prenehanje navezanosti na materialno ustvarjalnost. V tem času lahko ženska doživlja intenzivnejše življenjske pretrese, saj se njeno življenje želi urediti, očistiti in usmeriti v pravo smer. Zato to obdobje prinaša velike transformacije in tudi konkretne življenjske spremembe, ki mnoge ženske močno pretresejo in zmedejo. Če ima ženska v tem času podporo svojega ženskega kroga, gre skozi transformacije menopavze dosti lažje, prav tako pa lažje asimilira spremembe, ki se ji dogajajo.

V tem času postaja ženska bolj osrediščena v svojem duhovnem bistvu in vedno bolj dovzetna za duhovno dimenzijo življenja (če že prej ni bila oziroma je bila manj). V tem času ženska na nek način že z eno nogo stopi v onstranstvo – postane povezava med Zemljo in duhovnim svetom. V tem času se žensko okrona kot Modro žensko, Vračarico, Čarovnico, Šamanko. Postane vir modrosti, duhovna voditeljica in usmerjevalka.

To je zelo pomemben čas za zrelo žensko in če ne more v polnosti izkusiti pomena spremembe, ki se ji dogaja, je lahko to obdobje za žensko zelo stresno – prenehanje cikla nekatere začutijo kot poslavljanje življenjske sile, kot znamenje staranja in pešanja moči. Ženska se lahko ob tem počuti šibko in manjvredno, kar pa je ravno nasprotno od darov, ki jih menopavza prinaša. Le-ta namreč prinaša novo obogatitev življenja, poglobitev, poduhovljenje. Tega prehoda se mora ženska veseliti, saj je okronana za kraljico, modrijanko, spoštovano in čaščeno članico ženskega kroga in družbe na splošno.

Modra ženska naj bi slavila to obdobje. Ko ženska ni več v rodnem obdobju, ni odslužila svojemu namenu; ženska, ki si ne vzame časa zase, za svoje ravnovesje, jo to obdobje odpelje na burno potovanje:
Gospa proti koncu štiridesetih let. Sama s seboj ima dovolj dela, ker so se začele hormonske spremembe – menopavza. Enkrat vročina, drugič mraz, nihanje razpoloženja. Doma ima dva pubertetna otroka, ki ju prav tako »nosijo« hormoni. Poleg tega je njen mož v obdobju andropavze, ko se zaveda, da se stara, pa si tega noče priznati. Vidi samo to, da je žena drugačna, da jo »daje mena«. Ker si tudi gospa želi izboljšanja, stopi do zdravnika in mu potarna. Zdravnik ji predpiše blage hormonske tablete, ki pa na žalost odplavljajo vitamine B in zato se ji začne slabšati tudi psihično stanje – še bolj niha v razpoloženju. Enkrat se evforično smeje, drugič joka brez vzroka, tretjič kriči na otroke. Sčasoma je »zrela« za antidepresive, ki pa stanja ne rešijo.
Poleg tega ima ostarele starše, ki potrebujejo dodatno pomoč. Še ena obremenitev!

Da pa mera še ni polna, je tukaj še služba. Nove zahteve, pritiski, pogosto mladi šefi, ki pridejo iz šole s polno glavo idej – pozabljajo pa na to, da dobre rezultate dosegajo samo ljudje, ki so zadovoljni in srečni. S svojim pritiskom dosežejo nasprotni učinek – ljudje se ne trudijo več tako kot včasih.

Počuti se utrujeno, staro, obremenjeno, žalostno, pogosto joče, zaradi vsega stresa se začne rediti, zato je v svoji koži še bolj nesrečna. Zaradi nezadovoljstva začne zavračati svojega partnerja, ki postane ljubosumen in mogoče jo celo obtoži, da ga vara. Začaran krog. Pogosto v tem obdobju pride do ločitve. Hormonske motnje so samo posledica.

Ko jo življenje pripelje do roba, se poda na pot iskanja – iskanja svojega ravnovesja. Dokler bo iskala ljubezen in ravnovesje zunaj sebe, ga ne bo našla; ko pa si dovoli biti to, kar je, jo pogosto okolica obsodi, da je postala malo čudna, da se druži s čudnimi ljudmi, da se ji je čisto »odpeljalo«. Lahko jo ta mnenja »stlačijo nazaj« in je še naprej tiha, mirna in ubogljiva; ali pa si reče: »To potrebujem za svojo dušo!« in gre naprej. Možno je, da bodo določeni ljudje odšli; pa ni škode, ker tako ali tako niso nič dodali. Modra ženska naj sledi svoji intuiciji, svojemu notranjemu vodstvu.

Tudi menopavza je lahko lepo obdobje. (foto: freepik.com)

Kako naj Modra ženska poskrbi za zdravje in srečo?
Modra ženska naj vedno deluje na ženski način. Najmanjši stres jo vrže iz ravnovesja. In tu je tudi odgovor, zakaj ženske tako pogosto obolevajo za rakom na prsih. Leta in leta so kopičile bolečino – čustveno bolečino v center srca. Tu je timus – žleza z notranjim izločanjem, ki napaja vse ostale hormonske centre. Timus skrbi za imunski sistem in pomlajevanje telesa. Proizvaja obrambne celice, ki lahko uničijo vse nenormalne celice.

Timus se napaja zgolj z ljubeznijo. Ženska, ki želi ohraniti svojo mladost, naj poskrbi za občutek ljubezni, saj bo samo na ta način ohranila energijski pretok skozi srčno čakro.
Ko ženska ne čuti več ljubezni, postaja timus vedno bolj tog in nepretočen.

V osnovi bi ženska morala čutiti ljubezen do sebe. Zavestno naj se večkrat na dan umiri, globoko zadiha in si reče: »Vidim ljubezen. Vidim srečo.« V spominu naj poišče vsa obdobja, dogodke in kraje, kjer je čutila popolno ljubezen. Poišče naj slike, ki jo spominjajo na take dogodke. Pozornost naj namenja samo ljubezni. Vročinski valovi, ki so neznosni, samo odražajo njeno nihanje – vročinski valovi so samo sporočilo, da je ženska izven ravnovesja, izven harmonije.

Če ženska želi ohranjati svoje zdravje in srečo, naj ohranja svojo nežno žensko naravo. Milina, skrb za urejanje, modrost, prilagodljivost, potrpežljivost, nežnost, prijaznost in toleranca so vrline vsake Modre ženske. Takšna ženska se ne kosa z moškim, temveč mu daje podporo. Je sposobna dokončati stvari. Takšna ženska uživa v svojih čustvih, zna jih prečistiti in ne dovoli, da bi jo čustva nadzirala. Je skrbna, ne samo za druge in okolico, temveč je v prvi vrsti skrbna do sebe; se pravilno giba, sprošča, diha, spi, prehranjuje ter uživa v ljubeči spolnosti.

Če ohranja svojo naravo, ji ni treba narediti nič drugega. Če je ženska brez partnerja, naj se ne napreza, da bi ga dobila. Tudi Zemlja se ne trudi, da bi Sonce nanjo sijalo, enostavno dovoli, da nanjo sije. Če to naravno privlačnost med dvema tako očitnima univerzalnima bitjema preslikamo na človeški nivo, se ženska (simbolizira Zemljo) ne napreza, da bi jo moški (simbolizira Sonce) opazil. Zemlja enostavno zapleše okrog svoje osi, da se Soncu razkaže v vsej svoji lepoti in veličini. In to počne dan za dnem, milijone in milijone let, pa se je Sonce še vedno ni naveličalo.*
*Povzeto po: Društvo Tao In: Kako do zdravja, sreče in dobrega partnerstva;

Če pogledamo starodavna ljudstva in njihova izročila, vidimo, da so se znali povezati z božanskim preko zvoka, petja in besed ter tako povečati svojo energijo. Prepričana sem, da ste že slišali za zglob, ki prihaja z Vzhoda. Beseda OM ima magično moč tako na zavestni kot tudi na podzavestni um in je povezan z večno inteligenco. Ustreza besedi Amen, ki se uporablja v krščanskem in judovskem bogoslužju, izvira pa iz Egipta, kjer je bil bog sonca Amon-Ra. To je ime za kozmično silo, ki je ustvarila življenje v vesolju in na zemlji ter pomeni »tako bodi«.

Ne gre toliko za besedo, kot pa za zven, ker je njena vrednost v zvočni vibraciji, ne pa v njenem pomenu. Tako bo vsak, ki bo izgovarjal besedo OM, zaradi njenih vibracij nagrajen s posebnimi darovi, ne glede na to, kateri je njegov materni jezik. Res pa je, da bo nagrajen samo človek, ki je tako visoke vibracije pripravljen sprejeti.

Uporaba besede OM – imenovana tudi sedmi obred (vaje Vrelec mladosti ali pet tibetancev) – lahko v posamezniku, ki je pripravljen sprejeti močne in visoke vibracije, sproži izjemne rezultate. Če ga pravilno izgovarjamo, daje njegova vibracijska frekvenca močno stimulacijo hipofizi (centru za izdelavo rastnega hormona in pomlajevanje). Vendar pa naj hipofize ne bi pretirano stimulirali, če življenja ne živimo na višjem nivoju. Tako kot seme ne vzklije v nerodovitni zemlji, vrhunske vibracije ne morejo cveteti v zavesti, ki nanje še ni pripravljena.

*Povzeto po: Peter Kelder: Vrelec mladosti. Obiščite spletno stran http://srecno-zivljenje.com/vrelec_mladosti.html.

Prehranjujte se zdravo.(foto: freepik.com)

Tudi v obdobju menopavze se prehranjujte po načelu srednjega glikemičnega indeksa. Pri vsakem obroku še dodatno uživajte zelenjavo, ki vsebuje veliko naravnega vitamina E. To je zelenjava iz skupine križnic: brokoli, cvetača, zelje, repa, koleraba, redkvica, črna redkev.
Že sama oblika te zelenjave spominja na maternico.

Zelenjava iz skupine križnic delujejo kot čistilka v telesu. V tej zelenjavi se nahaja snov sulforafan, ki daje tem živilom močan vonj pri kuhanju. Priporočam vam uživanje svežih, nekuhanih. Če jih kuhate, se z vsako minuto kuhanja dviga glikemični indeks.
Več o tem http://srecno-zivljenje.com/glikeniani_indeks.html

Križnice vplivajo predvsem na tkiva, ki jih stimulirajo hormoni, to so mehka tkiva. Ščitijo pred rakom na prsih, rodilih, prostati, debelem črevesu in pljučih. Snovi v križnicah delujejo kakor vozički, ki poškodovane celice odstranjujejo iz telesa.

Naravni vitamin E ščiti celično membrano pred napadom strupenih snovi – ščiti pred prostimi radikali, poleg tega pa tudi:
• odplavlja strupe iz telesa,
• ščiti celično jedro,
• vpliva na hormone,
• vpliva na nastanek krvi in novih celic,
• koristi živčnemu sistemu.

V času menopavze obogatite svojo prehrano še z omega 3 maščobo ter vitamini B. Raziskave so pokazale, da je najboljše dobro multivitaminsko in mineralno dopolnilo, izstopajo pa vitamin B6, magnezij in cink .* Podprite svoje telo z zelišči in pozitivnim razmišljanjem ter zavestnim iskanjem lepih spominov.

*Vitamin E mora biti naraven – če posegate po prehranskem dopolnilu, bodite pozorni na oznako za naraven vitamin E – d-alfa tokoferol, d-beta tokoferol , d-gama tokoferol in d-delta tokoferol. Umetni vitamin E je zapisan z oznako dl-alfa-tokoferol.

Kaj narediti, ko zaostaja menstruacija, ko je nereden menstrualen cikel, ko imate prehude krvavitve, poleg tega pa vas še polivajo vročinski valovi?

Nasvet zeliščarice Jožice s Koroške:
Pripravite si poparek iz mešanice plahtice in plešca, dodajte pa ognjič in meliso. Pustite stati 10 minut, precedite ter pijte tri skodelice na dan. Priporočljive so tudi sedeče kopeli – predvsem v čaju iz plahtice.

• Plahtica, ki se ji reče tudi Marijin plašček, nas varuje. Plahtica uravnava hormonsko delovanje telesa. Vsebuje naravne rastlinske estrogene. Pater Ašič priporoča pitje čaja tudi za vse ženske bolezni: pri belem toku, premočni menstruaciji, težavah v trebuhu, težavah v meni. Maria Treben pa priporoča čaj iz plahtice tudi pri povešeni maternici – priporoča pitje štirih skodelic čaja čez dan, poleg pa tudi sedeče kopeli v čaju iz plahtice.

• Plešec ima značilne cvetove v obliki srčkov. Kjer je srce, tam je harmonija. Cvet nas opozarja, da deluje na srčno čakro, na timus, ki napaja vse hormonske centre v telesu. Tudi plešec vsebuje naravni rastlinski estrogen. Pater Ašič ga priporoča pri vseh težavah s krvavitvami in krči: ureja premočno menstruacijo – 8 dni pred menstruacijo je treba piti 1 – 2 skodelici čaja/poparka na dan. Pomaga pri belem toku, lajša porodne krče. Maria Treben pri težavah z maternico priporoča, da si pripravite drobno narezan plešec, ki ga prelijete z žganjem in ga postavite na sonce za 10 dni. S tem pripravkom si nekajkrat na dan masirate spodnji del trebuha.

• Ognjič ureja mesečno perilo. Čaj se uživa teden pred menstruacijo, in sicer 2 – 3 skodelice dnevno. Ugodno vpliva na telo v menopavzi, ker ureja pravilen odliv krvi. Ognjič deluje pomirjevalno.

• Melisa se priporoča ob nerednih menstruacijah in depresijah. Pater Ašič pravi, da melisa pričara lepe misli ter odganja črne oblake, daje telesu novih moči.

• Črna detelja – cvet: gospa Jožica priporoča 1 cvet črne detelje, ki ga posujete na ržen kruh, namazan z maslom. Vsebuje naravne estrogene.

 Timijan se priporoča, ko izostane menstruacija. Pripravite svež poparek. S skodelico vrele vode poparite eno kavno žličko timijana in pijte po požirkih. Na dan popijte 2 – 3 skodelice čaja.*

• Čaj iz rmana se priporoča ob notranjem nemiru – tudi, da se pomirijo vročinski valovi. Maria Treben priporoča sedeče kopeli v čaju iz rmana, če imate miome. Sedeče kopeli se delajo toliko časa, da so zdravniški izvidi negativni.

*Povzeto po: Pater Simon Ašič: Pomoč iz domače lekarne.

Zdravilna zelišča pomagajo lajpati težave v menopavzi. (foto: freepik.com)

Pri premočnih krvavitvah Maria Treben priporoča pripravo čaja iz naslednjih zelišč:
• 25 g cvetov arnike,
• 50 g koreninic baldrijana,
• 25 g islandskega lišaja,
• 25 g melise,
• 25 g rmana,
• 25 g žajblja.

Poparek (1/4 l vrele vode) iz ene zvrhane žlice mešanice zelišč se namaka 3 minute in se pije lahko tudi po tem, ko se menstruacija uredi.

Dobra misel – origano se priporoča ob nerednih menstruacijah. Dodajte dobro misel (origano) v vsako omako, v vse jedi z maslom – dobra misel deluje pomirjajoče na vse notranje organe, predvsem na črevesje, jetra, žolč, pljuča in želodec.

Peteršilj se priporoča ob nerednih in ob bolečih menstruacijah. Najbolje je uživati svež peteršilj, ker se minerali, ki so topni v vodi, s kuhanjem izničijo.

Nasvet: Pripravite si smoothie iz svežih peteršiljevih listov – lahko kar cel šopek, dodajte pol avokada, ki vsebuje veliko vitamina E, ščepec soli in navadni jogurt.

Peteršilj vsebuje kalij, magnezij in kalcij; sol poveča vsrkavanje kalija, kalij veže magnezij, magnezij veže kalcij iz peteršilja in iz jogurta, vitamin E pa pomaga pri prekrvavitvi in hormonskih motnjah.

Nekaj misli za lažji prehod v obdobje Modre ženske:
• Zaupam procesu življenja.
• Varna sem tukaj in zdaj.
• Na vsakem koraku občutim ljubezen.
• Vidim ljubezen.
• Jaz sem ljubezen.
• Skozi moje srce teče božji mir.
• Vidim mir.
• Vidim srečo.
• Sprejemam se.
• Moje zdrave celice so vedno bolj mlade. Skozi mene teče zdravilna božja energija.
• Svobodna sem. Ljubim življenje.
• V sebi nosim otroško dušo. Duša je vedno mlada.
• V mojih očeh je žar.
• Čudim se življenju, čudim se vsakemu dnevu znova.
• V meni je modrost. Svobodno se izražam.
• Božji duh me napaja z močjo in pogumom.
• Moja energija se vsak dan obnovi.
• V stiku sem z Bogom. Mene vodi božja modrost.
• Kamorkoli grem, me spremljajo angeli – varna sem. Angeli so povsod okoli mene.
• Sem eno z Bogom.

Iz knjige Minke Gantar Ko imajo hormoni žur. Še več boste našli tukaj.