Koristno: Tako lahko uporabimo liste jagod in čebule

0
Foto: Pixabay.com

Ali veste, kako koristno lahko uporabite liste čebule, pa tudi jagod? Vas zanima, zakaj jih ne bi smeli spregledati? Preberite, zagotovo jih boste uporabili.

Imate radi jagode? Pa veste, da ni zdrav le sadež, zdravilni so tudi zeleni peclji ter njeni listi. Prav ti zeleni del sadeža, ki ga vsi mečemo stran, pa je poln antioksidantov. Ti ščitijo pred škodljivimi molekulami (svobodnimi radikali), ščitijo pred rakom in ostalimi boleznimi.

In prav ti peclji, listki jagod so polni antioksidantov, ki ščitijo in krepijo ožilje, uravnavajo krvni tlak. Poleg tega pa vsebujejo tudi kofeinsko kislino, ki deluje protivnetno. Pomagajo pa tudi pri zdravljenju artritisa.

Kako jih uporabiti?

Listke ali peclje jagod zberite za eno pest, dajte v skodelico in prelijte z vročo vodo. Pokrijte in pustite deset minut, nato precedite in popijte po eno skodelico na dan. Okrepili boste srce in ožilje ter si izboljšali počutje. Poleg tega pa boste čistili kri, si okrepili imunski sistem, krepili črevesje in si uredili prebavo, pospešili metabolizem. Listki jagod so odlični tudi pri zdravljenju jeter in ledvic, zmanjšujejo otekline, uravnavajo holesterol, odpravljajo nespečnost, zato napitek lahko pijete tudi zvečer pred spanjem.

i jagod imajo namreč izjemne antioksidativne lastnosti, čistijo kri, krepijo imunski sistem, so zelo koristni za črevesje, uravnavajo prebavo, delujejo proti zaprtju, odpravljajo črevesne okužbe, zmanjšujejo nastanek črevesnih plinov, pospešujejo presnovo. Poleg tega se jagodno zelenje uporablja tudi pri zdravljenju jeter in ledvic, zmanjševanju oteklin, premagovanju vseh težav na grlu (nekateri ga celo priporočajo pri zdravljenju raka na grlu). Zelenje tudi zmanjšuje holesterol, zmanjšuje nevarnost nastanka bolezni srca in ožilja, z grgranjem lahko zdravite ustne rane. In nenazadnje, zaradi specifičnega jagodnega vonja pomaga zdraviti stres in lajša nespečnost.

Kaj pa olupki čebule?

(foto: Pixabay.com)

Strokovnjaki za prehrano večkrat pišejo o tem, da so pri sadju, zelenjavi mnogokrat najbolj zdravilni tisti deli, ki jih zavržemo. Tudi olupki čebule so zelo zdravi in bi jih morali uporabljati. So polni kvercetina, ta se s kuhanjem ne uniči, zato lahko olupke dodajamo jedem, ki jih kuhamo.

Raziskave so pokazale, da je tudi za 48- odstotkov več zdravilnih snovi v olupku čebule kot v njeni sredici.

Kvercetin deluje protivnetno, znižuje krvni tlak, pomaga pri hipertenziji, pomaga pri hujšanju.

Ko boste naslednjič kuhali juho, se spomnite na olupke čebule in jih dodajte.