Kaj se lahko zgodi, če ne pijemo zadosti vode?

0
Živite zdravo. (foto: freepik.com)

Da je voda zelo zdrava, vemo. Toda, kaj vse lahko gre narobe, če je dnevno ne popijemo dovolj? Preverite v prispevku!

Strokovnjaki svetujejo, da dnevno popijete okrog tri litre vode oz. telo dnevno potrebuje toliko tekočine, da deluje normalno, da je zdravo in da je počutje odlično.  Dehidracija ali premalo zaužite tekočine dnevno, pa lahko vodi v številne nevšečnosti.

Ena takšnih je, da ste neprestano utrujeni, nerazpoloženi, nimate energije.

Ker je telo sestavljeno iz kar 80 odstotkov tekočine, jo nujno potrebuje za obnavljanje celic. Če tekočine ni zadosti, se vaše telo hitreje stara kot sicer.

Prav tako je lahko premalo popitih kozarcev vode dnevno eden glavnih vzrokov, da ne morete shujšati. S tem upočasnite prebavo in metabolizem. Namesto pijače posegate po hrani in začarani krog je sklenjen. Kadar koli se spomnite, popijte vodo!

Tudi previsok ali prenizek krvni tlak sta lahko posledica premalo zaužite vode in enako velja za holesterol. Če organizem nima zadosti tekočine, se izsuši in to izgubo poskuša nadomestiti s proizvajanjem holesterola.

Tudi črevesje deluje počasneje, prebava se upočasni in lahko pride do zaprtosti. Poleg tega se hitro lahko pojavi še napihnjenost in vetrovi. Zato je nujno, da popijete osem kozarcev vode dnevno in tako spodbudite delovanje črevesja.

Zaradi premalo tekočine pa lahko nastajajo tudi druge težave, kot so čir, gastritis, telo se lahko zakisli, pojavijo se lahko težave z dihanjem, notranji organi niso dovolj navlaženi in zato delujejo počasneje in slabše. Pojavi se lahko glavobol, celo migrena. Pojavijo se lahko ekcemi in druge nepravilnosti kože, tvegate lahko vnetje mehurja, revmo in še in še.

Tekočino naše telo dnevno izgublja z dihanjem, potenjem, z uriniranjem, s praznjenjem črevesja. Zato je nujno, da popijete osem kozarcev vode vsak dan in tako pomagate svojemu telesu, da bo še dolgo dobro delovalo!