Hitri test: V minuti ugotovite, vam grozi demenca ali ne?

Vsak dan, vsaka nova izkušnja je stopnička več do zrelosti in odgovornosti. (foto: freepik.com)

Raziskava je pokazala, da se ljudje najbolj bojimo, da bi zboleli za demenco. S tem hitrim testom pa lahko sami ugotovite, ali vam grozi ali ne.

Vse več je obolelih za demenco, hudo boleznijo, zaradi katere letno umre mnogo ljudi. Današnji tempo življenja, ki negativno vpliva tudi na možgane, stres, nezdrava prehrana in premalo gibanja, pa povzroča, da je obolelih vse več. Najbolj pogosta oblika demence je Alzheimerjeva bolezen, ta pa še zdaleč ni edina, obstaja več kot 200 različnih vrst te bolezni. To pa je tudi vzrok, da se jo težko odkrije.

Naši možgani se z leti manjšajo, v starosti od 50 do 65 let se zmanjšajo za 120 gramov. Povečuje se možnost za nastanek demence. Zmanjšuje se kroženje krvi v možganih, vse to pa je posledica tega, da imate besedo na koncu jezika, pa se je ne morete spomniti ali je izgovoriti.

S tem testom, ki vsebuje nekaj vprašanj, pa lahko sami ugotovite, kako delujejo vaši možgani. Test je informativen, če vam ga ne uspe rešiti, se nikar ne prestrašite, dobro pa je, da obiščete svojega zdravnika.

Vprašanja:

  • Katerega leta smo? (pravilno 0 točk, napačno 4 točke)
  • Kateri mesec je? (pravilno 0 točk, napačno 3 točke)
  • Sedaj si zapomnite naslov: Janez Jezeršek, Cesta na Brdo 34, Kočevje
  • Ne glejte na uro in poskušajte ugotoviti, koliko približno je ura. (pravilno 0 točk, napačno 3 točke)
  • Štejte nazaj od 20 do 1. (pravilno 0 točk, ena napaka 2 točki, več napak 4 točke)
  • Naštejte mesece v letu, začnite od zadnjega in končajte s prvim. (pravilno 0 točk, ena napaka 2 točki, več napak 4 točke)
  • Povejte naslov, ki ste si ga prej morali zapomniti. (točno 0 točk, ena napaka 2 točki, dve napaki 4 točke, tri napake 6 točk, štiri napake 8 točk, ne spomnite se naslova 10 točk)

Rezultati:

Če ste sešteli 0 točk do 7 točk, nimate nobenih znakov, ki bi nakazovali na demenco

Če ste našteli 8 do 9 točk, je prav da obiščete zdravnika.

Če ste našteli 10 do 28 točk, obiščite zdravnika.