Grozdje kot zdravilo: Zbrali smo številne nasvete, ki vam bodo zelo pomagali

Pri vseh teh zdravilnih receptih, ki so jih poznali naši predniki in jih s pridom uporabljali, moramo vedeti, da grozdje vsebuje veliko sladkorja, zato zdravljenje z njim ni primerno za diabetike. (foto: pexels.com)

Ali ste vedeli, da je grozdje zelo zdravilno, da lahko iz njega pripravite domača in zelo učinkovita zdravila ter da lahko z njim tudi lajšate številne bolezenske nevšečnosti?

Grozdje je najbolj znano ljudsko zdravilo, naši predniki so ga znali uporabljati. Tudi danes grozdju kot zdravilu in hrani posvečamo pozornost, saj številne raziskave potrjujejo, da je lahko zelo močno naravno zdravilo. Zdravilni pa niso le sadeži, tudi trtno listje pomaga pri zdravljenju. Največkrat se uporablja za obkladke, z njimi lajšamo glavobol, bolečine v trebuhu, zdravimo oči. Iz listov lahko pripravimo tudi čaj, ki zdravi revmo, ustavlja krvavitve, pomaga pri slabostih. Tudi kopeli so zelo zdravilne, zdravijo razpokano kožo na rokah in nogah.

Najbolj pogosto pa posežemo seveda po grozdnih jagodah. Te vsebujejo sladkorja glukozo in fruktozo, ki ju naše telo lahko porabi zelo hitro za dober vir energije in za dobro delovanje mišic. Poleg tega pa grozdje vsebuje tudi celulozo, jabolčno kislino, tanin, tirozin … Vsebuje tudi številne vitamine C, B1, 2 in 6, PP in druge. V njemu pa najdemo tudi minerale kot so kalij, kalcij, železo in fosfor. Grozdje pa ustvarja tudi pravilno ravnovesje v telesu med bazami in kislinami.

Vsa vinska trta vsebuje tanin, flavonoid in levkoantocian. Zato je zdravilna celotna rastlina. V zdravilstvu se uporabljajo grozdne jagode, liste, pečke.

Zdravilna trta
Grozdje in ostale dele trte lahko uporabljamo za zdravljenje ledvičnih kamnov, za urejanje prebave, za zdravljenje kašlja, ozeblin, proti menstrualnim težavam, z njim čistimo in krepimo kri, zdravimo hemoroide, prostato, prhljaj, jetra, astmo, žolčne kamne, prehlad, luskavico, vnetja oči …

Pri zdravljenju uporabljamo sok, sveže in posušene jagode, vino, liste, vinski kis.

foto: pexels.comZdravilni nasveti

Proti ozeblinam: na drobno sesekljajte 30 listov vinske trte in jih skuhajte v mleku. Kuhajte pol ure na zmerni temperaturi. Nato prevretek vlijte v vodo za umivanje in vanjo potopite ozeble roke in noge za najmanj deset minut.

Proti kašlju, za krepitev ledvic in proti zaprtju: vsak dan pojejte vsaj 200 gramov grozdja.
Za hitro okrevanje po operaciji: jejte sveže grozdje trikrat na dan, zjutraj na tešče, pred kosilom in eno uro pred večerjo. Jejte črno grozdje, ki je še bolj zdravilno kot belo. Vztrajajte tri tedne in vaše telo se bo okrepilo.

Proti močnim krvavitvam in hemoroidom: sesekljajte sto gramov posušenih listov trte in jih prelijte s 55- odstotno slivovko. Pustite osem dni, večkrat pretresite. Jejte pet dni zaporedoma po eno žličko pred vsako jedjo.

Za čiščenje in krepitev krvi: na hitro prepražite mešanico iz enakih delov grozdnih pečk, ječmenovih kalčkov, špargljev in cikorije. Iz sestavin nato skuhajte ‘kavo’ in pijte po požirkih večkrat na dan.

Za zdravljenje in krepitev jeter: trikrat na dan popijte kozarec naravnega grozdnega soka.

Za zdravljenje prostate: deset dni jejte po vsakem obroku črno grozdje in pijte čaj iz ene žličke drobno sesekljanih svežih listov vinske trte.

Za uravnavanje holesterola: vsak dan popijte en deciliter rdečega vina, jejte tudi grozdje.

Za pomoč pri hujšanju: ne jejte rdečega grozdja, ta zvišuje apetit. Jejte belo grozdje vsako jutro na tešče.

Za boljšo odpornost. V liter belega vina dajte glavico česna in 50 gramov smrekovih storžev. Pustite stati deset dni, nato pa precedite in pijte tak napitek vsak dan po jedi po en deciliter.

Proti vnetju dlesni: sesekljajte dva do tri stroke česna in jih skuhajte v 100 gramih vinskega kisa. Z dobljeno tekočino, ki jo precedite, spirajte usta večkrat na dan. Vztrajajte vsaj nekaj dni.

Proti prhljaju: uporabite sok vinske trte (tega dobite s rezom). S tem sokom masirajte lasišče dvakrat na teden, nato umijte lase kot običajno.

Proti slabokrvnosti: v dva litra rdečega vina namočite 200 gramov suhih listov koprive in pustite 24 ur. Nato precedite v steklenico in hranite na hladnem. Pijte po en deciliter dvakrat na dan.

Za čiščenje krvi in blažitev stresa: pijte vsako jutro na tešče en kozarec grozdnega soka.
Proti kašlju: v rdečem vinu skuhajte pest rozin. Tekočino po žličkah pijte večkrat na dan.
Proti razširjenim žilam: zunanje vene premažite z vinskim kisom ali pa nanje polagajte bombažno krpo, prepojeno z vinskim kisom. Vsak dan ponavljajte.

Za pomlajevanje: v liter rdečega vina dajte deset glavic sesekljane čebule. Nato kozarec dobro zaprite in pustite na soncu dva dni. Napitek nato precedite v steklenico, ki jo hranite na hladnem. Pijte po dve žlici tega napitka med vsako jedjo.

Proti revmi: boleča mesta masirajte z belim vinom, ki ste ga segreli na 70 stopinj C, nato pa zavijte še v toplo brisačo.

Pri vseh teh zdravilnih receptih, ki so jih poznali naši predniki in jih s pridom uporabljali, moramo vedeti, da grozdje vsebuje veliko sladkorja, zato zdravljenje z njim ni primerno za diabetike.