Dejstva: Kako ločiti gripo od prehlada?

foto: Freepik.com

»Obe bolezni imata določene skupne točke, vendar sta v osnovi zelo različni stanji in pogosto z različnim potekom,« pojasnjuje Metka Križič, dr. med., spec. iz ambulante družinske medicine Arcus Medici in dodaja, da tako kot navadni prehlad, je prav tako gripa vrsta viroze, vendar s to razliko, da navadni prehlad lahko povzroči več kot 200 različnih virusov, medtem ko gripo povzroča le influenca virus.

Bistvena razlika med navadnim prehladom in gripo je v sami pogostosti okužbe in bolezni.

Gripa
Za gripo zbolimo redko in približno ena do tri dni po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki običajno izginejo v dveh do sedmih dneh. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi, srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi ter majhne otroke in nosečnice. Najučinkoviteje se proti gripi zaščitimo z vsakoletnim cepljenjem.

Prehlad
Prehlad je akutna virusna okužba dihal, ki jo povzročajo različni virusi, običajno pa poteka v milejši obliki kot gripa. Najpogosteje se pojavlja v jesenskih in zimskih mesecih.
Splošno stanje pri prehladu ni tako prizadeto kot pri gripi. Telesna temperatura je redko povišana in bolezenski znaki se začnejo pojavljati postopno: najprej se pojavita značilna pekoča bolečina v grlu in boleče požiranje, nato zamašen nos in izcedek iz nosu, pozneje se lahko pojavi še kašelj. Znaki se največkrat pojavijo dva do tri dni po okužbi in trajajo sedem do 10 dni.

Pri starejših se lahko pri gripi pojavijo zapleti. (foto: Freepik.com)

Če menimo, da smo zboleli za gripo, je obisk pri zdravniku nujen?
»Če menimo, da smo zboleli za gripo, obisk pri zdravniku ni nujen. Če zbolimo za gripo, ostanemo doma, počivamo, uživamo lahko hrano in veliko tekočin, izogibamo se tesnim stikom in s tem preprečujemo širjenje okužbe. Pomagamo si z zdravili, ki omilijo simptome (bolečino, zamašen nos, visoko vročino nad 38°C). Antibiotiki ne pomagajo! Antibiotiki se uporabljajo za zdravljenje bakterijskih okužb in je zato njihova uporaba ob virozi nesmiselna in škodljiva,« pojasnjuje Križičeva.
Pri starejših, ki se zdravijo zaradi kroničnih bolezni in pri ljudeh s slabšo obrambno sposobnostjo, lahko gripa poteka v hujši obliki. V primeru, ko v nekaj dneh ni izboljšanja stanja, predvsem če povišana telesna temperatura ne pade in če se kašlju pridruži težko dihanje, je priporočen posvet z zdravnikom.

Kakšni zapleti zaradi gripe se lahko pojavijo pri starejših osebah oziroma kdaj je prav, da ti obiščejo zdravnika?
»Pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri starejših, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih se lahko kot zaplet gripe razvije pljučnica. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi se v času prebolevanja gripe lahko poslabšajo osnovne bolezni. V primeru, ko v nekaj dneh po tem, ko smo zboleli, ni izboljšanja stanja, je priporočen posvet z zdravnikom,« poudarja Križičeva.