Če bi vedeli, kako zdravilno je, bi ga jedli vsak dan

Za zdravljenje so uporabni zeljni listi, sok svežega zelja in zelnica. (foto: freepik.com)

Je poceni, vsem na dosegu, vsi ga dobro poznamo, a ga premalokrat dodamo na svoj jedilnik. Če bi vedeli, kako zdravilno je, bi ga jedli večkrat!

Govorimo o zelju. Znano je, da je to zeleno živilo polno vitaminov in mineralov. Vsebuje ogromno kalija, kalcija, magnezija, vitamina C in A, je velik zaveznik za krepitev imunskega sistema, ščiti pred raznimi virusi in infekcijami.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo tudi, da mastno meso jemo skupaj s surovim  ali kislim zeljem. Na tak način bo postalo lažje prebavljivo. Zelje namreč pospešuje prebavo, je naravni diuretik, znižuje krvni tlak, čisti krvne žile.

Prav tako je znano, da zelje, predvsem kislo, ščiti pred rakom debelega črevesja in krepi ter zdravi naše črevesje. Prav tako pa krepi tudi spomin, izboljšuje koncentracijo, izboljšuje zdravje srca in ščiti pred anemijo.

Foto: pixabay.com

Zelje zato vsak dan vključite v svojo prehrano. Jejte kislo zelje, brez kuhanja, jejte ga kot solato, dodajte mu le nekaj bučnega ali oljčnega olja. Jejte tudi surovo zelje kot prilogo, zmešajte ga med solato.

Prav tako pa si lahko iz svežih zeljnih listov pripravljate vsak dan zdravilni in krepčilni napitek. Sesekljajte list ali dva zelja, dodajte deciliter vode in sok polovice limone. Zmešajte s paličnim mešalnikom in popijte.

Če boste tak napitek pripravljali vsak dan za dopoldansko malico, boste okrepili svoje zdravje, uredili prebavo, se zaščitili pred hudimi boleznimi in izgubili veliko hitreje odvečne kilograme. Poskusite!