10 najmočnejših začimb, ki krepijo možgane

Nekatere začimbe zelo pozitivno delujejo na možgane. (foto: freepik,com)

Ali veste, da so določene začimbe tako zdravilne, da lahko z njimi uspešno ščitimo in krepimo naše možgane ter preprečujemo razvoj bolezni? Preberite, katere začimbe bi morali redno dodajati svojim jedem.

Prehrana igra veliko vlogo pri ohranjanju našega fizičnega zdravja. Prav tako pa so zdrava živila pomembna za ohranjanje našega mentalnega zdravja. Zbrali smo deset najbolj zdravih začimb za ohranjanje dobrega zdravja možganov. Z njimi krepimo možgane, zaustavljamo staranje, izboljšujemo spomin, preprečujemo razvoj demence in še in še.

Preberite, katere začimbe strokovnjaki svetujejo, da uživamo čim bolj pogosto.

Kurkuma

Kurkuma vsebuje kurkumin ter mnoge druge zdravilne snovi, močne antioksidante, ki pozitivno vplivajo tudi na naše možgane. Zavirajo staranje, krepijo spomin in preprečujejo celo razvoj možganskih tumorjev ter Alzheimerjeve bolezni.

Žafran

To začimbo pridobivajo iz posušenih cvetnih brazd gojenega žafrana. Je močan antidepresiv, pozitivno vpliva na naš endokrini sistem, deluje protivnetno in krepi zdravje možganov.

Žajbelj

Žajbelj izboljšuje delovanje možganskih funkcij, še posebej je koristen za krepitev spomina.

Cimet

Izboljšuje koncentracijo.

Bazilika

Ta začimba je močan antioksidant, ki izboljšuje pretok krvi od srca do možganov. Deluje proti vnetno, ščiti pred demenco in pred Alzheimerjevo boleznijo.

Materina dušica

Krepi zdravje možganov, saj zvišuje raven DHA, esencialne polinasičene maščobne kisline, ki pozitivno deluje na možgane.

Začimbe so zdrave v majhnih količinah. (foto: pixabay.com)

Origano

Tudi ta začimba vsebuje koristne antioksidante, ki skrbijo za zdravje možganskih celic in preprečujejo njihovo propadanje.

Česen

Izboljšuje pretok krvi do možganov in uničuje rakave celice v možganskem tkivu.

Ingver

Ingver krepi možgane, preprečuje migrene, stres, glavobol in pomaga pri lajšanju težav Parkinsonove bolezni.

Rožmarin

Rožmarin krepi spomin, raziskave so dokazale, da lahko pozitivno vpliva proti zmanjševanju kognitivnih funkcij pri pacientih, ki imajo demenco.

Pri uporabi začimb pa naj vas vodi pravilo, da je manj več. Začimbe so zdravilne le, če jih uporabljamo v majhnih količinah.