Številni ukrepi za boljši položaj upokojencev

(foto: freepik.com)

Predsednik vlade Janez Janša je na seji DZ dejal, da je aktualna vlada pripravila številne ukrepe za boljši položaj upokojencev. Še posebej pa je v odgovoru na poslansko vprašanje Ivana Hršaka iz DeSUS poudaril pomen nedavno sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki sistemsko ureja dolgotrajno oskrbo.

V času te vlade so se pokojnine uskladile trikrat, in sicer dvakrat redno in enkrat izredno, je spomnil. Glede morebitne izredne uskladitve v tem ali prihodnjem mesecu pa je povedal, da je predvidena v višini 3,5 odstotka, ni pa še dokončne odločitve glede posamičnih kategorij. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je precej natančno izračunal, v kakšnih odstotkih bi se morale pokojnine izredno uskladiti po določeni kategoriji upokojencev, da bi dejansko izenačili položaj vseh, je predsednik vlade Janez Janša odgovoril na vprašanje poslanca DeSUS, ki ga je zanimalo, kaj vse je aktualna vlada že naredila za upokojence in kaj še načrtuje do konca mandata.

Zaradi epidemije covida-19 je bil po Janševih besedah dvakrat izplačan solidarnostni dodatek. Tudi v desetem protikoronskem paketu je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka za upokojence, prejemnike invalidskih nadomestil in poklicnih pokojnin v treh kategorijah v skupni višini skoraj 80 milijonov evrov. Prejemnikov bo več kot 300.000, je poudaril.

Poleg tega je izpostavil, da je bil tako lani kot letos izplačan letni dodatek za upokojence. Enako se predvideva za naslednje leto, in sicer v petih razredih v višini od 140 do 450 evrov, je napovedal. V ta namen bo treba izplačati 169 milijonov evrov.

Nenazadnje je v zakonodajnem postopku predlog pokojninske novele s prvopodpisanim Jožefom Horvatom iz NSi, ki mu vlada ne nasprotuje. Predlog po premierjevih besedah vsebuje veliko popravkov za kategorije upokojencev, ki so bile do zdaj pozabljene. Finančni učinek za izvedbo predloga je približno 15 milijonov evrov, je dejal.

Omenil pa je tudi investicije v institucionalno varstvo starejših. Teh je bilo več kot prej v 15 letih, je opomnil.

STA