Praktični nasveti: Kako porabiti hrano, ki ostaja?

(foto: freepik.com)

Že od malega nas učijo, da se hrane naj ne bi metalo stran. A včasih počnemo ravno to. Kako jo torej porabiti, da je ne bi metali proč? Preberite nekaj koristnih nasvetov.

Prva stvar pri nakupovanju hrane je ta, da se po nakupih ne odpravljamo lačni. Če imamo prazen želodec, bomo nakupili veliko več, kot potrebujemo in porabimo. Posledično bo nekaj hrane romalo v koš, ker se bo pokvarila. Tega pa ne želimo, saj je draga.

Trgovine so odprte ves čas, ne kupujte hitro pokvarljive hrane na zalogo. Naredite si načrt. Po hrano, ki ima dolg rok trajanja, se odpravite enkrat mesečno. Kupujte preudarno.

Po hrano, ki ima kratek rok trajanja, pa se odpravite enkrat tedensko. Ne pretiravajte v količini. Četudi neke hrane zmanjka in ste brez nje kak dan, ne bo nič narobe. Veliko bolje, kot pa jo vreči v smeti.

Triki, kako jo porabiti

Če skuhate preveč krompirja

Nič lažjega! Če vam ostane kuhan ali pire krompir, ga lahko spremenite v doma pripravljene svaljke, ki jih boste porabili kasneje. Krompir pretlačite, če že ni, dodajte jajce in nekaj moke. Oblikujte svaljke,  v hladilniku bodo počakali do naslednjega dne, ali pa jih zamrznite in uporabite kasneje.

Če vam ostaja narezana salama, sir in ostale drobnarije iz hladilnika

Skuhajte polento. Nato jo enakomerno razmažite po manjšem pekaču ali jenski skledi, ki ste jo prej namazali z maščobo. Nanjo razporedite ostanke razne salame, sira, kisle smetane, paradižnikove omake …, in specite v pečici. Iz »ostankov« so nekoč pripravljali tudi pico.

Če vam ostaja zelenjava

Ne mečite je stran, obrežite jo, porabite za zelenjavne omake, skuhajte mineštro po svojem receptu.

Če vam ostaja sadje

Lahko ga zamrznete, ali pa presenetite svoje domače s sadno kupo. Iz njega lahko skuhate tudi kompot.

Porabite ostanke hrane, ne mecite je proč. (foto: pixabay.com)

Če vam ostaja kruh

Če vam ostaja kruh, ga narežite na kose, pomočite iz vseh strani v razžvrkljano jajce in na olju specite. Iz ostankov kruha lahko naredite tudi odlične kruhove cmoke. Kdaj ste nazadnje večerjali mleko in kruh? Če vam ta ostaja, imate spet to možnost!

Če vam ostajajo namazi

Če v hladilniku ostajajo namazi, dodajte jim sveže ali posušene začimbe, topljeni sir, konzervo tune, žličko gorčice ali majoneze in zmešajte. Dobili boste odličen namaz. Zraven popecite še kruhke in večerja je tu.

Če boste uporabili kanček iznajdljivosti in domišljije, vam hrane ne bo potrebno metati proč.