Pečenje z vročim zrakom ali z ventilacijo?

Foto: freeimages.com

Kakšna je razlika med načinom pečenja z vročim zrakom in z ventilacijo? Preberite.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje bralca, ki ga zanima, kakšna je razlika med pečenjem z ventilacijo oziroma z vročim zrakom: “V nekaterih receptih svetujejo pečenje z vročim zrakom, v drugih pečenje z ventilacijo. Zanima me, ali je razlika med obema načinoma pečenja in če je, kakšna je?

ZPS odgovarja:

Med pečenjem z vročim zrakom in pečenjem z ventilacijo z vidika uporabe ni razlike. Gre za različni tehnični izvedbi.

Pri prvi sta v zadnji steni pečice obročasti grelec, ki proizvaja topel zrak, in ventilator, ki ga vrtinči po notranjosti pečice. Toplota prihaja enakomerno z vseh strani, zato lahko pečemo na primer piškote na več ravneh hkrati, temperatura pečenja pa je okrog 20 stopinj nižja kot pri klasičnem pečenju (segrevanje spodaj/zgoraj).

Pri pečenju s kroženjem zraka (ventilacijo) pa v pečici ni dodatnega vira toplote, le ventilator, ki vrtinči vroč zrak, ki ga oddajata spodnji in zgornji grelec oziroma žar. Prednost takega pečenja je v obeh primerih hitrost pečenja (piškoti) in enakomerna zapečenost na primer piščanca, zaradi nižje temperature prihranimo tudi pri energiji.

Avtorica: Dušica Breskvar