Naravni nasveti, s katerimi boste lažje odpravili plesen

Limona je tudi odlično naravno čistilo. (foto: freepik.com)

Imate tudi vi težave s plesnijo po stenah, ploščicah? V prispevku boste našli super nasvete, ki ne vsebujejo strupenih kemikalij, pa kljub temu učinkovito odpravljajo plesen!

Plesen se prične širiti v temnih, vlažnih prostorih in ko je enkrat prisotna, se jo je težo znebiti. To pa je nujno, saj je zelo škodljiva.

S temi nasveti boste temeljito odstranili plesen, so brez škodljivih kemikalij, zato pa nič manj učinkoviti, a pri nekaterih morate biti kar vztrajni.

Olje čajevca

Olje čajevca je zelo močno čistilo za plesen. Preden ga nanesete, se prepričajte, da boste lahko prenesli njegov vonj, če imate plesen v prostorih, kjer bivate, saj je zelo močan in bo trajal kar nekaj dni.

Dve veliki žlici olja čajevca zmešajte z dvema skodelicama vode, dajte mešanico v posodo, ki ima razpršilo in z njo popršite po plesni. Pustote učinkovati, naj se nanos posuši, nato očistite. Po potrebi spet ponovite.

Kis

Uporabite kis za vlaganje, a tudi ta način čiščenja ima zelo močan vonj. Če je plesni veliko, nalijte čisti kis v posodo, ki ima razpršilo in popršite po površinah, kjer je plesen. Pustite učinkovati, naj se posuši, nato očistite. Za lažje čiščenje lahko uporabite tudi krtačo. Če vam vonj kisa nikakor ne ustreza, potem lahko vanj kanete pred uporabo nekaj kapljic eteričnega olja sivke, limone, rožmarina. Vsa ta eterična olja bodo še dodatno razkužila in pomagala, da bo plesen hitreje odstranjena.

Vodikov peroksid

Zmešajte tri odstotni vodikov peroksid z vodo. Dajte mešanico v stekleničko z razpršilcem in popršite na vse površine, kjer je plesen. Pustite deset minut, nato lahko odstranite s čisto krpo. Če boste v takšno mešanico nalili še nekaj kisa, boste povečali učinek. Če uporabljate vodikov peroksid, ga ne uporabljajte na svetlobi, saj ga ta razkraja.

(foto: freepik.com)

Ekstrakt citrusovih pečk

Uporabite pa lahko tudi ekstrakt grenivkinih pečk, ta je tako močan kot kis ali olje čajevca, le da nima tako močnega in neprijetnega vonja. Zmešajte dvajset kapljic ekstrakta z dvema skodelicama vode, dajte v posodo z razpršilom in nanesite na plesen. Pustite, da se posuši, nato očistite.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je odlično naravno čistilo. Mešate jo lahko s kisom ali vodo, lahko uporabljate samo. Pol skodelice sode bikarbone zmešajte s skodelico vode, dajte v posodo z razpršilom in nanesite na plesen. Pustite naj učinkuje vsaj nekaj minut. Nato skrtačite s čisto krtačo.