Menopavza: Težki časi za srce

Imejte se dari. Uživajte v svojem telesu. (foto: pexels.com)

Menopavza nas pritisne, kaj pritisne, pribije ob tla. Izgubimo občutek lastne vrednosti, hkrati nas preletavajo misli, da nismo vredne ljubezni, da nas nihče nima v resnici rad. Otroci gredo po svoje, partner je velikokrat izvir žalosti in razočaranja. Opazujem prijateljice, ki se v tem obdobju ločujejo, saj so v predmenopavzi potiskale svoje občutke v ozadje ter se posvečale otrokom. Sedaj pa je mera polna ter pokrovko je odpihnilo. Z enakimi občutki se srečujejo tudi tiste, ki so same, brez partnerja.

To so težki časi za srce. Občutek osamljenosti je lahko neznosen. Jok je dnevni spremljevalec. Sem vse to preživela, vem kako je. Najhujši je občutek, da nas nihče nima rad, da nismo ljubljene. V preteklosti smo se zamotile s tem, da smo opravljale svoje dolžnosti, saj so nas otroci potrebovali, pa partner in ostali. Sedaj pa na lepem nihče več in to stanje jemljemo kot znak, da nas nihče nima rad, da nas nihče ne potrebuje, da nikomur ni mar za nas. Da smo same. To povzroča pekel v duši. Ne uspemo se zamotiti niti z uspešno kariero, ali pa z drugimi zunanjimi znaki, ki bi nam dale potrditev, da nekaj pomenimo. Taki občutki sicer niso vezani na starost, se pa v menopavzi spotencirajo do neznosnosti. Če sedaj ne razrešimo vzroka za praznino, nas ta ne bo več zapustila. Lahko celo do konca življenja.

Kar bom sedaj napisala, vem že dolgo. O tem učijo vsi duhovni spisi na svetu, ne glede ne zemljepisno širino in dolžino. Vedeti je eno, doumeti ter integrirati vase, v vsak delček svojega srca, je pa drugo. Velja pa kot pribito in edino to vas bo rešili notranjih muk.

Človeška duša, srce, je podobno polnemu mesecu. Človek je znotraj poln, ne na pol prazen, kot morda lunina mena, na pol prazna ali na pol polna. V Indiji rečejo temu »purna«, polna. Človeška duša in njegova notranjost, njegovo bistvo je purna. Polno, celo. Ne potrebuje ničesar in nikogar od zunaj, da napolni svoj manjkajoči del, ker tega dejansko ni. Sam sebi je v svoji duši dovolj. To pomeni, da ste v bistvu sami sebi dovolj, da ne potrebujete drugega človeka in njegovo pozornost, nežnost, telefonski klic, pohvalo, da bi se počutili polnega. Polni ste že sedaj. Če potrebujete zunanje potrditve za svoje dobro počutje, srečo, zadovoljstvo, potem se morate čim prej vzeti v roke in se naučite živeti sami s seboj.

TO pomeni imeti sebe rad

IMETI SEBE RAD ne pomeni, da si lakirate nohte, si privoščite drage stvari in potem pričakujete pohvalo in občudovanje. Sebe imeti rad pomeni delati stvari, ki vas notranje izpolnjujejo in ob katerih vam raste občutek lastne vrednosti. To pa so dejanja, ki so povezana z vrednotami, ne s stvarmi. Vrednote pa so lahko: kreativnost, znanje- izobraževanje, pomoč nekomu, zdravo telo, zdrava hrana, dobro opravljeno delo, prijaznost… Skratka, stvari, ki jih počnete in ob katerih se dobro počutite. Prisluhnite si, vaša notranjost vam bo povedala, kaj je to. In s temi dejanji boste dejansko dobili občutek, da ste purna, polni, celi.

Za srečo ne potrebujete nikogar

Če mislite, da potrebujete nekoga ali nekaj, da boste srečni, ste na napačni poti. Temu bi Američani rekli, da ste »needy«, saj prelagate svojo srečo in zadovoljstvo na ramena drugih, na partnerja, na otroke, na prijatelje. To pa je recept za nesrečo in razočaranje.

Vem, da je to težko. Vendar, le to vas bo prestavilo naprej. Če boste v menopavzi iskale srečo v ljudeh okoli sebe, v partnerju, v njegovih pozornostih, v pohvalah, boste razočarane in občutek osamljenosti bo neznosen. Če ste sami, ne skrbite. Ljudje bodo prišli, tudi ljubezen bo prišla. Če si želite ponovno poročiti ali živeti v zavezujočem partnerstvu, potem boste to najverjetneje tudi doživeli. Gotovo. Do tedaj pa se naučite biti PURNA. Kot poln mesec. V naslednjem tednu bo mlaj, prazen mesec. Potem se bo polnil, iz dneva v dan. Polnite se tudi vi, iz dneva v dan zapolnjujte notranjo praznino, dokler se ne boste počutili polne. Notranje izpolnjene. Občutek bo, kot da ste v stanju neke mirne blaženosti, ne viharne sreče, le blaženega miru in zadovoljstva. Ta občutek vas ne bo več zapustil. To pa se naredi le z dejanji, ki so povezana z vrednotami, v katere verjamete.

Ne zapravljal svojega življenja z razmišljanjem, da nisi ljubljena.

Vesna Cetinski

Vesna Cetinski

Moja menopavza je bila čas velike osebne preobrazbe. Ta se je dogajala najprej na psihičnem in čustvenem področju, v nadaljevanju pa tudi na fizičnem. Eno brez drugega seveda ne gre.  V življenju sem preizkušala različne načine prehranjevanja, vendar v menopavzi nič več ni delovalo. Karkoli sem pojedla, je obstalo na meni. Potem sem odkrila vmesno postenje. Telo se je silovito odzvalo in kilogrami so kopneli, da se mi je kar smejalo. Najlepše pri tem pa je, da to ni dieta, temveč je zdrav način prehranjevanja, ki je lahko trajen, ker upošteva vsa novejša znanstvena dognanja (kot npr.: Nobelova nagrada za medicino leta 2016). V programih hujšanja, ki so na voljo na tej spletni strani vas vodim po tej vaši novi poti. Hitreje boste napredovali in vaša pot bo bolj gotova in krajša, če se boste prepustili vodenju. V programih boste dobili čvrsta in jasna navodila, ki jim le sledite. Uspeh ne bo izostal. Postali boste bolj vitki, zdravi, pa tudi polepšali se boste, saj boste upočasnili vse procese staranja v telesu. Vabljeni.

Še več zanimivega pa boste našli tukaj.

Avtorico prispevka pa lahko kontaktirate tudi tukaj.