KUHAJMO SKUPAJ: Žametna juha s čičeriko

Žametna juha s čičeriko (foto: Selma Bizjak)

Jesen je tisti čas, ko pričnemo spet pripravljati različne juhe in mineštrce, kot jim pravimo Primorci. Meni so najboljše goste, ki jim večkrat dodam še pašto (testenine po slovensko). Ta, pripravljena iz čičerike je tako nasitna, da je lahko glavna jed, torej enolončnica. Uživajo jo lahko tako vegetarijanci kot vegani. Vsebuje vitamine, ogljikove hidrate in vlaknine.

Potrebujemo: 500 g suhe čičerike, 1 majhno čebulo, 1 večji korenček, 1 tanjše in krajše steblo stebelne zelene, oljčno olje, suh ali svež rožmarin, Kraljeva sol Trije kralji

Priprava:

  1. Večer preden bomo kuhali juho, operemo suho čičeriko in jo namočimo čez noč v vodi.
  2. Preden damo namočeno čičeriko kuhat, ji odlijemo vodo v kateri se je namakal čez noč, jo še enkrat dobro operemo pod tekočo vodo, predenemo nazaj v lonec in jo prelijemo z mrzlo vodo.
  3. Čičeriko kuhamo po navodilih proizvajalca. Ko zavre, jo po okusu solimo.
  4. Ko je čičerika kuhana, v lonec, kjer bomo kuhali juho dodamo 2 jž oljčnega olja in na njemu prepražimo na drobno sesekljano čebulo, na majhne kocke narezan korenček in stebelno zeleno. Dodamo še malce rožmarina.
  5. Ko zelenjava in dišavnica zadišijo prilijemo 500 ml vode v kateri smo kuhali čičeriko in čičeriko.
  6. Na zmernem ognju kuhamo 20 minut.
  7. Približno 120 g čičerike vzamemo iz kuhane juhe in jih pretlačimo skozi cedilo za pasiranje ali obdelamo s paličnim mešalnikom.
  8. Dodamo nazaj v juho in dobro premešamo.
  9. Po okusu začinimo s soljo.
  10. Medtem v ponvi na oljčnem olju popečemo rezine nekaj dni starega kruha, da postanejo zlato rjave in hrustljave.
  11. Žametno juho iz čičerike lahko ponudimo vročo ali hladno.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.