KUHAJMO SKUPAJ: Velikonočni kolač presenečenja

Velikonočni kolač presenečenja (foto: Selma Bizjak)

Ta slan kolač je poln presenečenj, saj v rahlem biskvitu s kislo smetano skriva dve Velikonočni dobroti; pirhe in šunko. Njegov okus pa izpopolnijo še mehki sir, parmezan in črne olive. Jedci bodo nad rezino tega Velikonočnega kolača povsem navdušeni.

Sestavine za pravokoten pekač mer 26 x 10 cm:

3 jajca, 200 ml mleka, 60 ml olja, 220 g mehke bele moke, 1 zavitek pecilnega praška, ščep soli, 60 g parmezana, 2 jž kisle smetane, 100 g Velikonočne šunke, 100 g mehkega sira (Livada, Tilzit, Gouda, Edamec), 15 črnih oliv, 4 kuhana jajca

Priprava:

  1. V večji skledi ali posodi z ročno metlico razžvrkljamo 3 jajca, mleko, olje in sol, da se sestavine povežejo.
  2. Medtem skuhamo 4 jajca, jih ohladimo in olupimo.
  3. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom in riban parmezan.
  4. Z metlico dobro premešamo.
  5. Dodamo kislo smetano in še enkrat premešamo.
  6. Šunko in mehki sir narežemo na majhne kocke.
  7. Skupaj s črnimi olivami vmešamo v maso.
  8. Pekač obložimo s peki papirjem.
  9. Vanj vlijemo 1/2 mase.
  10. Na maso po sredini dolžine položimo kuhana in olupljena jajca.
  11. Prelijemo še drugo polovico mase in z žlico poravnamo.
  12. Postavimo v prej ogreto pečico na 180°C in na srednjem rešetu pečemo 50 minut.
  13. Po 40 minutah peke pokrijemo s peki papirjem, da ne postane preveč rjava skorjica.
  14. Tik pred koncem peke preverimo z lesenim nabodalcem.
  15. Preden kolač narežemo na rezine, ga popolnoma ohladimo.
  16. Pokritega hranimo do 3 dni.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.