KUHAJMO SKUPAJ: Vegetarijanski burger

Vegetarijanski burger (foto: Selma Bizjak)

Za vse ljubitelje vegetarijanskih jedi sem pripravila okusen burger, v katerem se skriva kremast avokadov namaz ter rahla fižolova polpeta, ki sem jo začinila z mešanico začimb za ameriški burger. Le kdo bi se lahko uprl temu brezmesnemu burgerju?

Za 4 vegetarijanske burgerje potrebujemo: 4 burger bombete, 4 fižolove polpete, avokadov namaz, rdečo pečeno papriko (lahko v olju), svežo rukolo, rdečo čebulo

Za fižolove polpete potrebujemo: 240 g rdečega ledvičastega fižola (lahko iz konzerve), 1/2 bele čebule, 1 korenček, 50 g pšeničnih polnozrnatih kosmičev, 1 jž rdečega pesta, kraljevo sol Trije kraljimešanico začimb Ameriški burger Trije kralji*, sončnično olje

*Mešanica začimb za ameriški burger Trije kralji vsebuje: čebula, paprika, zeleni malabar poper, črni poper, rožnat poper, sečuanski poper, kubeba poper, piment, peteršilj, kajenski čili, ancho čili, birdseye čili, gorčično seme, česen, kumin, paradižnik, origano, pomaranča lupina, bazilika, timijan, šetraj, luštrek, rožmarin, dimljena sol.

Za avokadov namaz potrebujemo: 1 avokado, 2 žlici kisle smetane, 1 strok česna, 1 jž oljčnega olja, 1 jž limoninega soka, ščepec kraljeve soli Trije kralji

Priprava:

  1. Najprej pripravimo avokadov namaz. Avokado prerežemo na pol in iz njega izdolbemo meso. V isto posodo dodamo še 2 jušni žlici kisle smetane, strt strok česna, jušno žlico oljčnega olja, jušno žlico limoninega soka ter sol. Vse skupaj s paličnim mešalnikom obdelamo v gladek namaz. Posodo z namazom pokrijemo in postavimo v hladilnik do uporabe.
  2. Fižol postavimo v cedilo, da se dobro osuši.
  3. Korenček ostrgamo in grobo naribamo.
  4. Polovico čebule nasekljamo na majhne kocke.
  5. Fižol pretlačimo z vilicami.
  6. Vse sestavine damo v skledo. Dodamo še kosmiče, rdeč pesto, sol, začimbe in olje.
  7. Sestavine dobro premešamo in iz njih oblikujemo 4 polpete.
  8. V ponvi s premazom proti sprijemanju segrejemo malo olja in na njem previdno pečemo polpete. Posebno bodimo previdni pri obračanju, pomagajmo si z dvema kuhinjskima lopatkama.
  9. Medtem, ko se polpete pečejo, narežemo čebulo na tanke kolobarje ter operemo rukolo.
  10. Burger bombete prerežemo na pol. Spodnji del namažemo z avokadovim namazom, nanj položimo fižolovo polpeto, sledijo kolobarji rdeče čebule, listi sveže rukole in rezine rdeče pečene paprike.
  11. Pokrijemo z vrhnjim delom bombete, ter serviramo.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.