KUHAJMO SKUPAJ: Torta “Prekmurka” – okus Prekmurja

Foto: Selma Bizjak

Torta “Prekmurka” – okus Prekmurja zaradi sestavin, ki jo bogatijo in so značilne za ta krasen del naše čudovite Slovenije. Odlična Domača skuta Pomurskih mlekarn in nadev iz mletega maka z dodatkom rozin se prepletata med okusnim biskvitom spodaj in bleščečim čokoladnim oblivom zgoraj.

Potrebujemo:
Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm

Potrebujemo
Za biskvit: 75 g masla (sobne temperature), 50 g sladkorja, 1 jajce, 175 g bele mehke moke, ½ zavitka pecilnega praška
Za makov nadev: 200 g maka, 50 g sladkorja, 25 g masla (raztopljenega), 3 jajca, 25 g rozin, ¼ zavitka pecilnega praška
Za skutni nadev: 750 g skute, 50 g sladkorja, 3 jajca, 25 g masla (sobne temperature), ¼ zavitka pecilnega praška
Potrebujemo še: 200 g čokolade za kuhanje, 80 g masla, sveže sadje za okrasitev (maline, borovnice)

Čas priprave: 25 minut
Čas peke: 45 minut

Priprava:
1. Najprej pripravimo testo za biskvit. Dobro premešamo vse sestavine in kot zadnje dodamo pecilni prašek.

Dobro pregneteno testo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik.

2. Za makov nadev zmešamo mak s sladkorjem, dodamo jajca, maslo, rozine ter nazadnje spet pecilni prašek.

3. Za skutni nadev pretlačimo skuto ter dodamo vse ostale sestavine. Nazadnje dodamo jajca, ki jih predhodno dobro razžvrkljamo.

4. Pekač obložimo s peki papirjem. Najprej položimo v pekač plast testa za biskvit ter ga enakomerno poravnamo.

Nato sledi makov nadev ter nazadnje še skutni nadev.

5. Tudi oba nadeva enakomerno poravnamo. Pekač s torto postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija. Pečemo 40 – 45 minut.

6. Pečeni in ohlajeni torti odstranimo obod.

Preložimo jo na krožnik ter oblijemo s čokolado.

Po želji okrasimo s svežim sadjem. Mi smo uporabili sveže maline.

Čokolado za kuhanje raztopimo na maslu, lahko tudi nad vodno paro.
Lepše se bo mazala in svetila, če ji dodamo maslo.

Torto hranimo v hladilniku največ 3 dni.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.