KUHAJMO SKUPAJ: Špargljeva juha

Špargljeva juha (foto: Selma Bizjak)

Pripravila sem recept za slastno in lahko špargljevo juho, ker je čas špargljev.

Za 4 osebe potrebujemo: 160 g olupljenega krompirja, 500 g zelenih špargljev, 80 g pora, 700 ml zelenjavne jušne osnove, olje, kraljevo sol Trije kralji, po okusu poper

Priprava:

  1. Šparglje očistimo in operemo. Narežemo jih na kolobarje. Vrhe špargljev prihranimo posebej.
  2. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke ter ga operemo pod mrzlo vodo. Osušimo ga na papirnati brisački.
  3. Očistimo še por, ga narežemo na kolobarje in operemo.
  4. V loncu na vročem olju najprej nekaj minut pražimo por.
  5. Nato dodamo kocke krompirja ter narezane šparglje brez vrhov.
  6. Nekaj minut pražimo.
  7. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
  8. Pokrito kuhamo 25 minut. Vmes nekajkrat premešamo.
  9. Medtem vrhe špargljev blanširamo v slanem kropu. Po nekaj minutah jih odcedimo.
  10. Kuhano juho s paličnim mešalnikom delno spasiramo tako, da ostane še nekaj špargljev in kock krompirja celih.
  11. Špargljevo juho solimo in po želji popramo.
  12. Serviramo v krožnike ali jušne skodelice.
  13. Dekoriramo s tekočo smetano za stepanje in blanširanimi vrhi špargljev.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.