KUHAJMO SKUPAJ: Slivovi cmoki (knedli)

Slivovi cmoki (foto: Selma Bizjak)

Slivovi cmoki me vedno vrnejo v otroštvo in me spomnijo na pokojno babico. Zato jih še toliko raje pripravim.

Testo je malce bolj kompaktno kot tisto za njoke (krompirjeve svaljke).

Potrebujemo:

1kg krompirja, 2 jajci, 400gr moke, ščep soli, 100gr masla sobne temperature, slive, sladkor, maslo, krušne drobtine in cimet.

Krompir olupimo, skuhamo in še toplega pretlačimo. Dodamo sol, maslo, jajca in moko ter zgnetemo testo iz katerega oblikujemo svaljek, ki ga razrežemo na poljubno velike kose. Vsak kos testa zvaljamo v krogec in na sredino postavimo razkoščičeno slivo, ki jo potresemo s sladkorjem in cimetom. Z dlanmi oblikujem cmok. V slan krop damo poljubno število cmokov, ostale lahko hranimo v hermetično zaprti posodi ali v vrečki zamrznjene. Pri meni se to redko zgodi  Cmok naj se kuha od 15-20 minut, odvisno od velikosti.

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.