KUHAJMO SKUPAJ: Šjelnova mineštra

Foto: Selma Bizjak

Skoraj prepričana sem, da se vas je večina ob prebranem naslovu vprašala kaj pa »šjelna« sploh je?

Zato vam takoj na začetku razkrijem slovensko ime te vrtnine, ki je vsem dobro poznana – zelena, tako gomoljna kot stebelna. Pri nas v Vipavski dolini pa ji še iz časov prababic pravimo šjelna ali šelna. Ta vrtna zelenjava izvira iz Sredozemlja, tudi zaradi tega je tako priljubljena na Primorskem. Skoraj je ni juhe, mineštre ali enolončnice, ki je ne bi vsebovala.

Za 4 osebe potrebujemo: 1 večji gomolj zelene, šop listov in vejic stebelne zelene, 500 g krompirja, 1,5 litra vode, sol, poper, 1 dl tekoče smetane, panceta (po želji)

Priprava:

  1. Krompir olupimo in ga zrežemo na manjše kose.
  2. Olupimo tudi gomoljno zeleno in jo narežemo na kocke (približno 1×1 cm).
  3. V lonec nalijemo vodo, dodamo krompir in 2/3 gomoljne zelene narezane na kocke.
  4. Lonec pokrijemo in kuhamo dokler krompir ni mehak.
  5. Medtem na olju zlato rumeno podušimo preostalo gomoljno zeleno zrezano na kocke.
  6. Liste stebelne zelene sesekljamo, tanjše vejice pa narežemo na tanke kolobarje.
  7. Ko je krompir kuhan (cca. 25 – 30 minut), vso vsebino pretlačimo, da dobimo enakomerno gosto zmes (za bolj gladko strukturo lahko uporabimo palični mešalnik).
  8. Dodamo sesekljane liste stebelne zelene in kolobarje tanjših stebelc.
  9. Solimo in popramo ter prilijemo tekočo smetano.
  10. Nato dodamo še pražene kocke stebelne zelene skupaj z olivnim oljem.
  11. Kuhamo še 5 minut, nato odstavimo.
  12. Postrežemo s hrustljavim kruhom.
  13. Šjelnovo mineštro lahko hranimo v hladilniku največ 2 dni.
Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.