KUHAJMO SKUPAJ: Ričet

Ričet (foto: Selma Bizjak)

Tokrat slovenska tradicionalna jed na žlico, ki se v tem času prilega predvsem v gorskih kočah po napornem vzponu. Velja za samostojno jed, v kateri je po tradiciji kos suhega svinjskega mesa. To je preprosta kmečka jed, ki vsebuje veliko zelenjave in ječmena. Poleg postrežemo kos dobrega, hrustljavega kruha.

Za 4 – 6 oseb potrebujemo: 4 pesti ješprenja, 2 korenčka, kos gomolja zelene, 3 krompirje, 1 skodelico kuhanega rjavega fižola, svež peteršilj, 1 čž paradižnikovega koncentrata, sol, poper, mešanico začimb za juho

Priprava:

  1. Večer preden bomo kuhali ričet v vodi namočimo fižol, ki ga zjutraj skuhamo.
  2. Eno uro pred kuhanjem ričeta v vodi namočimo ješprenj.
  3. Korenček očistimo in narežemo na kolobarje ali polovičke oziroma četrtinke, kot nam bolj ustreza.
  4. Očistimo še gomolj zelene.
  5. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.
  6. V vodo damo ješprenj, ki smo ga predhodno namakali in ga še enkrat oprali pod tekočo vodo.
  7. Dodamo suho svinjsko korenček, gomolj zelene, krompir.
  8. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.
  9. Takrat ga 3/4 pretlačimo. Na ta način ričet zgostimo.
  10. V lonec dodamo še fižol, sesekljan svež peteršilj ter dodamo žličko paradižnikovega koncentrata.
  11. Po okusu solimo, popramo ter dodamo mešanico začimb za juho.
  12. Kuhamo še toliko časa, da se ješprenj zmehča in jed zgosti.
  13. Meso vzamemo iz kuhane enolončnice, ga narežemo na primerne kose in vrnemo v lonec.
  14. Kuhan ričet pustimo malo počivati, da se sestavine povežejo.
  15. Seveda pa je še boljši naslednji dan.
foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.