Tokrat slovenska tradicionalna jed na žlico, ki se v tem času prilega predvsem v gorskih kočah po napornem vzponu. Velja za samostojno jed, v kateri je po tradiciji kos suhega svinjskega mesa. To je preprosta kmečka jed, ki vsebuje veliko zelenjave in ječmena. Poleg postrežemo kos dobrega, hrustljavega kruha.
Za 4 – 6 oseb potrebujemo: 4 pesti ješprenja, 2 korenčka, kos gomolja zelene, 3 krompirje, 1 skodelico kuhanega rjavega fižola, svež peteršilj, 1 čž paradižnikovega koncentrata, sol, poper, mešanico začimb za juho
Priprava:
- Večer preden bomo kuhali ričet v vodi namočimo fižol, ki ga zjutraj skuhamo.
- Eno uro pred kuhanjem ričeta v vodi namočimo ješprenj.
- Korenček očistimo in narežemo na kolobarje ali polovičke oziroma četrtinke, kot nam bolj ustreza.
- Očistimo še gomolj zelene.
- Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.
- V vodo damo ješprenj, ki smo ga predhodno namakali in ga še enkrat oprali pod tekočo vodo.
- Dodamo suho svinjsko korenček, gomolj zelene, krompir.
- Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.
- Takrat ga 3/4 pretlačimo. Na ta način ričet zgostimo.
- V lonec dodamo še fižol, sesekljan svež peteršilj ter dodamo žličko paradižnikovega koncentrata.
- Po okusu solimo, popramo ter dodamo mešanico začimb za juho.
- Kuhamo še toliko časa, da se ješprenj zmehča in jed zgosti.
- Meso vzamemo iz kuhane enolončnice, ga narežemo na primerne kose in vrnemo v lonec.
- Kuhan ričet pustimo malo počivati, da se sestavine povežejo.
- Seveda pa je še boljši naslednji dan.
Več o meni
“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.
Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.
Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.
Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.
Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.
Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.
Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.